Uus ravimihüvitis kahandab eelkõige suuri ravimiarveid

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimihüvitis pakub lisaabi neile, kelle ravimiarved on suuremad.
Ravimihüvitis pakub lisaabi neile, kelle ravimiarved on suuremad. Illustratsioon: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Scanpix

Loodav ravimihüvitise süsteem muudab retseptiravimid kõrgete ravimikuludega inimeste jaoks taskukohasemaks ja on patsiendile mugavam, sest hüvitis arvutatakse ostusummalt apteegis ravimi ostmisel.

«Meil on praegu 110 000 inimest, kes kulutavad olemasolevatele soodustustele vaatamata retseptiravimitele igal aastal üle 100 euro, neist 15 000 inimest üle 300 euro,» ütles tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski.

Suured ravimiarved teevad kõige enam muret eakatele, kellel on kõrgendatud ravivajaduse tõttu ravimikulud kõige suuremad. «Et ravimid ei muutuks nende jaoks kättesaamatuks luksuseks, hakatakse täiendavat ravimihüvitist maksma uue korra alusel, mis vähendab tulevikus oluliselt suure ravimivajadusega inimeste kulusid retseptiravimitele,» ütles Ossinovski kooskõlastusringile saadetud eelnõu kohta. 

Uue ravimihüvitise süsteemi loomisega hakatakse maksma täiendavat ravimihüvitist kulutustest, mis ületavad 100 eurot. Kulutustelt vahemikus 100–300 eurot on kavas maksta täiendavat ravimihüvitist 50% ulatuses ning 300 eurot ületavate kulutuste puhul 90% ulatuses. Hüvitist hakatakse arvestama automaatselt apteegis ravimite ostmisel.

Mida kõrgemad on inimese kulutused ravimitele, seda suurem on täiendav ravimihüvitis. «Näiteks 200 euro suuruse kulu puhul jääb inimese enda kanda 150 eurot. Kui aga kulud ületavad aastas 300 eurot, siis hüvitatakse talle iga seda summat ületava euro kohta 90 senti,» lisas Ossinovski.

Uue süsteemi elluviimiseks panustatakse ravimihüvitiste eelarvesse täiendavalt kolm miljonit eurot ning ühtlustatakse 2002. aastast alates kehtinud senised retseptitasud 1,27 euro ja 3,19 euro pealt 2,5 eurole retsepti kohta. 

Ravikindlustuse seaduse muutmise eelnõu on saadetud kooskõlastamiseks teistele ministeeriumitele ja arvamuse avaldamiseks Eesti Haigekassale, ravimiametile, terviseametile, Eesti Ravimitootjate Liidule, Eesti Apteekide Ühendusele, Eesti Apteekrite Liidule, Eesti Proviisorite Kojale ja Eesti Ravimihulgimüüjate Liidule. Eelnõu näeb uue ravimihüvitise süsteemi jõustumise ette alates 2018. aasta 1. jaanuarist.

Valitsus kiitis soodusravimite kompenseerimisreeglite ja täiendava ravimihüvitise maksmise korra muudatused heaks 27. juulil toimunud kabinetiarutelul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles