Sügava puudega Solana saab lõpuks haiglast koju

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üheksakuune Solana on viiendast elupäevast saati haiglas olnud, nüüd saab ta koju. Pilt on illustratiivne.
Üheksakuune Solana on viiendast elupäevast saati haiglas olnud, nüüd saab ta koju. Pilt on illustratiivne. Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Scanpix

Lastefond toetab ligi 5500 euroga pisikest Tartu tüdrukut Solanat, kes vajab kodusele ravile saamiseks pulssoksümeetrit, nebulisaatorit, aspiraatorit ja toitesüsteeme.

Üheksakuusel Solanal on kaasasündinud hulgiväärarendid, millest enim mõjutavad tema elukvaliteeti hingamisteede ja südamerikked. Seetõttu on laps kogu oma senise elu alates 5. elupäevast veetnud lasteintensiivravi osakonnas juhitaval/abistaval hingamistoetusel.

Arvestades Solana diagoosi – trahheobronhomalaatsia, kopsuvereringe rõhu tõus ja kardiopulmonaalne puudulikkus –, vajab ta juhitavat hingamist ka järgnevate kuude või isegi aastate vältel.

Suureks probleemiks Solana puhul on toitmisraskused, mistõttu ei suuda laps ise vajalikke koguseid ära süüa ning vajab toitmist sondiga. Gastrostoomi kaudu toitmine on ühelt poolt vajalik Solana kasvamiseks ning teisalt oluline tema kardiopulmonaalset puudulikkust arvestades.

Et Solana saaks lõpuks haiglast koju, vajab ta koduseks toimetulekuks mitmeid erinevaid seadmeid: hingamisaparaati, pulssoksümeetrit, nebulisaatorit, aspiraatorit ja toitesüsteeme. Hingamisaparaadi kulud katab haigekassa, kuid lapse jälgimiseks ja toitmiseks vajalikud seadmed tuleb perel endal muretseda.

Kahjuks ei ole kogu vajaliku aparatuuri soetamine pere jaoks jõukohane, mistõttu toetab Lastefond neid kolme kallihinnalisema aparaadi – pulssoksümeetri, toitmissüsteemide ja nebulisaatori – kulude katmisel 100% ulatuses kokku 5476 euroga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles