Viis põhjust, miks sa ikka kaalu ei kaota

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võib-olla sul polegi vaja kaalu kaotada?
Võib-olla sul polegi vaja kaalu kaotada? Illustratsioon: Jerry Bernard/Panthermedia

Kui kaal ei kao ka pidevast üritamisest hoolimata siis võib olla põhjus selles, et kaalu ei olegi tegelikult vaja kaotada või hoopis liigses valgutarbimises.

Kuigi teed pidevalt trenni ja proovid enamvähem tervislikult toituda, ei kao kaal kuskile. Seda võib tulla erinevatest põhjustest, kuid väljaanne Foxnews pakub välja mõned, mille peale igaüks ei pruugi tulla.

1. Sa ei söö piisavalt rasvu

Rasvavaba jogurt rahulda keha vajadusi ja jätab sind näljaseks. Uuringud on näidanud, et tervislikud rasvad on kaalulangetamisel tõhusamad kui rasvavabad dieedid. See tuleb sellest, et vajad rasva keha igapäevaste funktsioonide toimimiseks ja kui seda jääb puudu, ongi inimene väsinud ja näljane ning igatseb rämpstoidu järele.

2. Sa ei peagi tegelikult kaalu kaotama

See võib olla karm tõde. Ühiskondlikud ideaalid keerlevad kehamassi indeksi 16 ümber, mis Maailma tervishoiuorganisatsiooni järgi on «tõsiselt kõhn». On võimalus, et su ideaalkaal välimuse järgi ei pruugi olla su keha ideaalkaal tervise seisukohalt ning proovid seda vägisi allapoole tervislikku piiri suruda.

3. Sa ei joo piisavalt vett

Rasva lagundamine on bioloogiline protsess, mille jaoks su keha vajab vett. Kuna rasva lagundamine ei ole kehale eluliselt tähtis tegevus, siis veeepuudusel ei ole see organismi jaoks prioriteet. Tarbi piisavalt vett, et seda protsessi tagant julgustada. 

4. Sa ei ela praeguses hetkes

Time ajakiri näiteks defineeris «tähelepanelikkust» (inglise keeles mindfulness) kui «tähelepanu suunamist olevikuhetke kogemustele». Saad vähendada stressi lihtsalt, võttes aega mediteerimiseks, mõtisklemiseks ja praeguse hetke nautimiseks. Sellega kaasneb hormonaalne tasakaal ning koged kortisooli vähenemist veres. Kortisool mõjutab kaalu, aidates kehal seda säilitada - oled teadlik ja tähelepanelik võib see piirang kaduda.

5. Sööd liiga palju proteiini

Kui keha saab liigselt proteiini, hoiustatakse seda rasvana. Kuigi korrutatakse pidevalt kui oluline on valkude söömine tervisliku toitumiseks ja lihase kasvatamiseks, siis ei tasu üle pingutada. On tõsi, et valke peab sööma, kuid sa ei vaja kanaliha, mune, valgukokteili ja lisaks veel valgubatooni. Süües kana õhtusöögiks ja mune hommikusöögiks peaks juba normaalne valkude vajadus kaetud olema.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles