Kas koduloomad ei mõjugi lapse tervisele hästi? (2)

Karin Kivipõld
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlaste sõnul võivad paremad tervisenäitajad tuleneda pigem pere jõukusest, mitte kassi või koera olemasolust.
Teadlaste sõnul võivad paremad tervisenäitajad tuleneda pigem pere jõukusest, mitte kassi või koera olemasolust. Foto: Oksana Kukuruza / PantherMedia / Scanpix

​Teadlaste väidavad värske uuringu põhjal, et koduloomad, nagu koerad ja kassid, ei avalda laste füüsilisele ega vaimsele tervisele mingit mõju.

Uuringuid tegev USA mittetulundusühing korporatsioon RAND (Rand Corporation) avaldas uuringu, milles kogus andmeid tuhandete laste kohta, kelle kodus olid või ei olnud loomad, vahendab meditsiiniuudiste portaal Health Day

«Me ei leidnud, et kasse või koeri pidavates kodudes oleks laste vaimne või füüsiline tervis kuidagi parem, kui koduloomadeta kodudest pärit lastel,» ütles üks uuringu autoritest Layla Parast.

«Olime uurimistiimiga üllatunud. Me kõik oleme kasvanud kodudes, kus peeti kasse või koeri ja eeldasime tuginedes isiklikele kogemustele, et tervisel ja loomade omamisel on mingi seos,» rääkis Parast.

Ta lisas, et paljud positiivsed tervisemuutused, mida seostatakse loomade olemasoluga peres, tulenevad hoopis teistest asjadest, näiteks elamisest jõukamas piirkonnas või suuremast sissetulekust.

Parast sõnas, et kuigi tegu on siiani mahukaima uuringuga loomade mõjust laste tervisele, ei pruugi tulemused sajaprotsendiliselt paika pidada. Selleks tuleks tema sõnul perekondi jälgida 10–15 aastat.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles