Dementsust võib aidata ennetada kolm keelekastet

Karin Kivipõld
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lisaks veele ja rohelisele teele, aitab dementsust ennetada šokolaadis ja karris kasutatav maitseaine kurkum (pildil).
Lisaks veele ja rohelisele teele, aitab dementsust ennetada šokolaadis ja karris kasutatav maitseaine kurkum (pildil). Foto: Nick Ansell / Scanpix

Dementsusesse haigestumise risk võib kasvada vanusega. Rohelise tee, vee ja kurkumilate joomine, võivad aga ajufunktsioone ergutada.

Rahvusvahelise Alzheimeri ühingu kohaselt on dementsuse sümptomid mälukaotus, raskused igapäevaste toimetuste tegemisel, vähenenud otsusevõimekus ja tujumuutused. Haigus esineb igal kuuendal üle 80-aastasel inimesel maailmas, vahendab Daily Express

Aina rohkem uuringud näitavad, et haigust on võimalik aga ennetada või edasi lükata. Asendades kohvipausidel kohvi rohelise tee, vee või kurkumilatega on võimalik säilitada oma kognitiivseid funktsioone.

Roheline tee

Uuringud näitavad, et rohelise tee joomine võib vähendada eakatel inimestel kognitiivseid kahjustusi kuni 50 protsenti. Singapuri ülikooli uuringust leiti, et neil, kellel oli geneetiline soodumus Alzheimeri põdemiseks, vähenes haiguse risk 86 protsendi võrra.

Kasulikke omadusi haiguse ennetamiseks leiti ka oolongiteest.

Vesi

Ühendkuningriigi riikliku tervishoiusüsteemi kohaselt tuleks iga päev juua umbes 1,2 liitrit vett. Veel on oluline mõju aju funktsioneerimisele. Vedelikupuuduse tagajärjel on raske keskenduda, võivad ilmneda mäluprobleemid-peavalud, aju väsib ning uni häirub.

Juba üheprotsendise vedelikupuuduse tagajärjel on kognitiivsed funktsioonid häiritud viie protsendi võrra.

Pikaaegne vedelikupuudus kahandab ajurakkude suurust ja massi. Seega, ebapiisav veejoomine suurendab dementsuse riski.

Kurkumilate

Inglise toitumisealane väljaanne (British Journal of Nutrition) avaldas mullu uuringu, mille kohaselt kurkumil on dementsust edasilükkav toime.

Kuigi kurkumit kasutatakse enamasti karris, on seda hakatud lisama maitseks kohvijoogile latele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles