Teadlased avastasid: pärastlõunast väsimust põhjustab aju ise

Karin Kivipõld
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalia teadlaste sõnul on inimesed pärastlõunat väsinud, sest teatud aju osa on sel ajal väheaktiivne.
Austraalia teadlaste sõnul on inimesed pärastlõunat väsinud, sest teatud aju osa on sel ajal väheaktiivne. Foto: Andreas Berheide / PantherMedia / Scanpix

Austraalia teadlased avastasid, et pärastlõunane väsimus on seotud kindla aju osa töögraafikuga.

Swinburne’i tehnoloogia ülikooli uuringus avastati, et teatud aju osa töötab aktiivsemalt hommikul ja aeglasemalt kella kahe ajal lõunal, vahendab uudisteportaal NDTV.

Greg Murray Swinburne’i ülikoolist ütles, et arusaamine sellest, kuidas aju premeerimissüsteemi aktiivsus kogu päeva vältel muutub, võib aidata aru saada, missugune on selle mõju depressiooni esinemisele, mõnuainete tarvitamise vajadusele ja unehäiretele.   

Uuringus võrdlesid teadlased noorte meeste ajude tööd andes neile mängida hasartmänge kell kümme hommikul, kell kaks lõunal ja kell seitse õhtul. Selgus, et vasaku basaalganglioni, mis osaleb liigutuse kontrollimisel, koorik oli kõige vähem aktiivne pärastlõunal.

See võib selgitada, miks inimese erksus lõunaajal väheneb.

Organismi aitavad turgutada

1. B-vitamiinirohked toidud

B-vitamiin aitab vabastada toidust saadavat energiat kehas. Seda leidub kõige rohkem kalas, linnulihas, lloomalihas, munades, piimatoodetes, rohelistes köögiviljades, läätsedes ja täisteratoodetes.

2. Kuivatatud marjad ja puuviljad

Kuivatatud marjades, puuviljades ja pähklites leidub proteiini, häid rasvu ja eeterlikke õlisid. Neis on rohkelt E-vitamiini, tsinki ja vaske, mis aitab kaasa närvisüsteemi tööle.

3. Šokolaad

Tükk šokolaadi aitab taastada energiataset. Sellel on madal glükeemiline indeks (GI) ja see stimuleerib endorfiinide ehk õnnehormoonide tootmist.

4. Aeglaselt seeditavad toidud

Eelista toite, mis seeduvad aeglaselt, nagu täistera tooted, marjad ja puuviljad, köögiviljad ja oad, sest need vabastavad energiat ja annavad jõudu pikema aja vältel.

Ühtlasi on oluline, millal süüa. Anna kehale toitu iga 3–5 tunni tagant.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles