Mis on saanud Janno Puusepa hambaraviks kogutud rahast?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janno Puusepp on vabakutseline näitekirjanik ja lavastaja, kes ootab oma haiguse tõttu kopsusiirdamist.
Janno Puusepp on vabakutseline näitekirjanik ja lavastaja, kes ootab oma haiguse tõttu kopsusiirdamist. Foto: Tiina Tasa

Juunis avaliku kirjaga presidendi poole pöördunud Janno Puusepp (31) räägib oma sotsiaalmeedia kontol, kuidas ta annetustena kogutud rahaga hambad korda tegi, miks ta kopsude siirdamisega veel ootab ning kuidas president ega poliitikud tema kirja peale ei reageerinud. 

«Mu esimene hambaarst oli üleni verine ja ta lõi mind,» kirjutab Puusepp. See oli varajastel üheksakümnendatel. «Kõik meditsiiniga seotud asjad olid samasugused nagu Ameerika õudusfilmides praegu,» lisab ta. 

Puusepa hinnangul kohtles arst teda karmimalt, kuna ta rabeles ja poisi suust purskas pärast seda, kui ta hamba välja tõmbas, verd. «Ühele viie-kuueaastasele poisile, kes veedab nii või teisiti enamuse oma ajast haiglas ilma emata, oli see suur trauma,» nenib mees nüüd. 

Seetõttu kardabki mees väga hambaarsti juurde minekut, aga sinna tuli tal nüüd ometi minn, sest sünnist saati geneetilist haigust, tsüstilise fibroosi, põdev Puusepp vajab hingamiseks kopsude siirdamist, aga enne tuli tal hambad korda teha. 

Oma hiljuti toimunud hambaarstivisiiti kirjeldab Puusepp väga positiivselt. «Kohtusin hambaarstiga, kes teeb oma tööd hingega ja on sõbralik oma patsientide vastu. Sellisega, kellega sul on turvaline olla. See on hea. Aitäh teile! Kõigile!» ei ole ta kiidusõnadega kitsi.  

Miks president ja poliitikud ei vastanud? 

Puusepp leiab, et president ei olekski pidanud talle vastama. Presidendi institutsioonil on omad protokollid ja juhised, kuidas nad peavad toimima. «Selle kirja eesmärk oli rääkida avalikult murest ja seda kajastada. Sellega saite väga hästi hakkama. Kiri levis nagu kulutuli,» kirjeldab ta toimunut ja leiab, et kokkuvõttes tuli sellest palju head. Mees saab oma hambad korda ja on valmis kopsu siirdamiseks, kui see aeg peaks kätte jõudma. 

Küll aga on Puusepal kahju, et ükski poliitik ei reageerinud kirjale. «See näitab, et see teema on mõnes mõttes tabu. Sellest ei tasu rääkida poliitilisel tasandil, aga ma luban, et me teeme veel kära,» lisas ta. 

Millal mees siirdamisele läheb? 

Praegu mees veel operatsioonile ei lähe. «Ma pean selleks valmis olema. Siirdamisega on see jant, et organismis ei tohi olla ühtegi põletikulist kollet, sest võõra organi siirdamine on ikkagi suur trauma terve keha jaoks,» selgitab ta. 

Puusepp lisab, et nüüd tegelebki ta valmistumisega ja seda suures osas tänu inimestele, kes tegid talle annetasid ja olid ka niisama toeks. 

Loe mehe kirja presidendile siit ja sellest, kuidas ta kolme päevaga annetustest raviraha kokku sai siit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles