Avokaado seemnetest võib saada vähiravim

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avokaadoga relvastatud mees röövis panka.
Avokaadoga relvastatud mees röövis panka. Foto: SCANPIX

Teadlaste avastus, et avokaado hinnalisim osa on vilja seemne, eriti selle ümber olev mürgine kest, on Tõnu Ploompuu arvates küll suurepärane, kuid jääb praegu meie jaoks veel veidi kaugeks. Samal ajal kasvab Eestis palju taimi, mille viljadel on avokaadoga sarnaseid omadusi ning mida saab samuti ravimtaimedena kasutada.  

Välismeedias kirjutatakse tihti avokaado seemne kesta suurest meditsiinilisest potentsiaalist. Kuigi nii seeme kui kest on mürgised, sisaldavad need teadlaste sõnul aineid, millega on tulevikus lootust ravida vähkkasvajaid ja südamehaigusi.

Eesti botaaniku Tõnu Ploompuu sõnul kehtib selliste viljade kohta üldreegel, et viljaliha on söömiseks, seeme aga mitte. Seeme ja eriti selle kest on tema sõnul mürgised nii inimestele kui ka loomadele. «Samas tähendab see, et seeme on mürgine, et tema sisalduvad suure bioaktiivsusega ained,» rõhutas Ploompuu. «Parajas koguses neid aineid tarvitades töötavad paljud mürgid hoopis väga kasulike ja inimesi aitavate ravimitena.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles