Terviseamet: pühade munatoite tuleb kuumutada

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Munadel tuleb vaadata säilivustähtaega.
Munadel tuleb vaadata säilivustähtaega. Foto: Stanislav Moshkov/Den za Dnjom

Terviseamet tuletab meelde, et seoses lähenevate pühadega tuleb rohkem tähelepanu pöörata munast valmistatud toitude ohutusele, sest viimastel nädalatel on Eestis olnud kaks suuremat salmonelloosipuhangut.
 


Enamlevinud salmonelloosi põhjustajaks on munad, mune sisaldavad toidud ja linnuliha. Meeles tuleb pidada, et salmonelloosibaktereid leidub nii muna koore peal kui ka sees, mistõttu on haigestumise vältimiseks väga oluline munatoitude korralik kuumutamine ning hügieenireeglitest kinnipidamine.

Terviseameti soovitused munatoitude kodus valmistamisel:

* Hoia toored munad teistest toiduainetest eraldi.
* Ära kasuta katkisi või määrdunud mune, sest need võivad olla nii seest kui ka väljast haigustekitajatega saastunud.
* Hoidu toore muna või selle pritsmete sattumisest valmistoitude sisse, tööpindadele või tarvikutele.
* Keeda või küpseta põhjalikult nii mune kui ka toite, mis sisaldavad mune, sest salmonella hävib, kui toidu sisemuses on vähemalt 70 kuumuskraadi.
* Ole ettevaatlik selliste toitude valmistamisega, kus muna võib jääda tooreks või pooltooreks (näiteks küpsetamata pasha või lumepallisupp).
* Pese ja kuivata oma käsi pärast munade puutumist ja nende kasutamist.
* Puhasta need tööpinnad, mis võisid tooreste munadega kokku puutuda, samuti nõud ja muud tarvikud.
* Serveeri munaroad kohe pärast valmimist või jahuta need kiirelt ja hoia jahedas.
* Mune on soovitatav hoida jahedas ja kuivas kohas, võimalusel külmkapis.
* Ära kasuta mune, millel «kõlblik kuni» tähtaeg on möödunud.
* Oluline on vältida ristsaastumist ehk toored toiduained, eriti liha, tuleb hoida eraldi.
* Valmistoitu ei tohi pikka aega hoida soojas, vaid ikka külmkapis ja mitte üle 1–2 päeva.

Mis on salmonelloos?

Salmonelloos on nakkushaigus, mille tekitajaks on bakter nimega Salmonella. Haiguse tunnused on palavik, kõhulahtisus, kõhuvalu, iiveldus ja oksendamine, mis tekivad enamasti 12 kuni 36 tundi pärast nakatumist, harvem 6 kuni 72 tundi pärast nakatumist. Tavaline haiguse kestvus on 4 kuni 7 päeva ja enamasti saadakse terveks
ilma ravimeid võtmata. Haigus võib kulgeda ka väheste haigusnähtudega.

Salmonelloos levib põhiliselt toore linnuliha ja munadega, kuid ka toorpiima või mõne muu salmonelladega saastunud toiduainega. Samuti võib nakkust edasi anda haigestunud inimene, kui ta ise ja temaga suhtlevad inimesed ei pea puhtust. Toitu valmistades tuleb hoida tööpinnad ja töövahendid puhtana. Liha- ja munasaadusi tuleks süüa läbikuumutatult. Kõige tõhusam on üle 70-kraadine kuumus, sest salmonellad ja mõned teisedki mikroobid madalamal temperatuuril ei hävi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles