Kuidas panna lapsed kala sööma

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõhe.
Lõhe. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Konverentsil «Kalaärist kalakultuurini» arutleti muu hulgas selle üle, kuidas lapsi kala sööma panna, sest uuringud näitavad, et noored ei hooli eriti kalast, mida ometi peetakse lihast tervislikumaks.


TNS Emori uuring näitas, et tervisliku ja kvaliteetse kalatoidu lisamist koolimenüüsse pidas õiges 80 protsenti küsitletuist. Samast uuringust selgus seegi, et noorte jaoks on väärtkalad vaid lõhe ja forell ja näiteks kilu oli eelistustes viimasel kohal. Ometi kiidavad peakokad just selle kala maitseomadusi.

Oma pere laste kalatarbimise hindas täiesti küllaldaseks vaid iga kuues pere, 30 protsenti vastas, et nende lapsed söövad kala pigem liiga vähe ja viiendik, et selgelt liiga vähe.

Turunduskommunikatsioonifirma Kämp on samadel teemadel intervjueerinud erinevate valdkondade eksperte ja tulnud järeldusele, et noori tuleks varakult kala sööma harjutada. Vaja oleks käivitada koolikala projekt, mille käigus pakkuda vähemalt ühel päeval nädalas õpilastele lõunasöögiks värsket kala, kokandustundides tuleks aga noori õpetada ise kalatoite valmistama.

«Läbi positiivse maitseelamuse harjuksid lapsed kalatoite sööma ja muutuksid ka nende hoiakud kala suhtes,» ütles uuringut esitlenud Liis Peterson. Koostöös riigi ja ettevõtetega võiks tema sõnul käivituda lastele suunatud kala tootearendus.

Kala aitaksid propageerida spetsiaalselt lastele tehtud bränditooted nagu näiteks «Lotte kalapulgad». Kalanduspiirkonnad võiks koos haridusasutustega teha lasteadades ja koolides õuesõpet, mille käigis tutvustatakse kalu, näidatakse, kuidas neid puhastada ja mida maitsvat sellest kõigest teha saab.

Harjumuste kujundamine võtab aega ja seda tuleb teha väikeste sammudega, kuid terve noore põlvkonna kasvatamiseks, kes ka hilisemas elus eelistab kala muudele, vähemtervislikele toiduainetele, tuleb see töö ette võtta, olid konverentsil osalenud üht meelt.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles