Homöopaatiline käevõru tekitas beebile mürgituse

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käevõrude puhul tasub veenduda, et need on tehtud tervisele ohututest ainetest. Foto on illustratiivne, vaata pilti käevõrust altpoolt.
Käevõrude puhul tasub veenduda, et need on tehtud tervisele ohututest ainetest. Foto on illustratiivne, vaata pilti käevõrust altpoolt. Foto: Panther Media / Scanpix / Birgit Strehl

USAs Connecticuti osariigis sai pisitüdruk käevõru kandmisest ja närimisest pliimürgituse, selgus USA haiguste kontrolli ja tõrje keskuse (CDC) hiljutisest raportist.

Homöopaatiline käevõru. Nool näitab käevõru osadele, milles oli väga kõrge pliisisaldus.
Homöopaatiline käevõru. Nool näitab käevõru osadele, milles oli väga kõrge pliisisaldus. Foto: USA haiguste kontrolli ja tõrje keskus

Arstid avastasid, et rutiinsesse kontrolli tulnud beebil oli veres plii näitaja ebanormaalselt kõrge, kirjutab Live Science. Raporti järgi oli lapse veres plii sisaldus 41 mg/dl kohta ning ebanormaalseks loetakse kõike, mis jääb üle 5 mg/dl kohta.

Tervisespetsialistid külastasid lapse kodu ja avastasid, et maja kahelt aknaraamilt koorus pliisisaldusega värvi. Need kohad olid aga lapsele kättesaamatud. Lisaks oli pisitüdruku õdede-vendade pliitase veres 3 mg/dl kohta, seega ei saanud värv olla mürgituse põhjuseks, kirjutatakse raportis.

Selle asemel uurisin eksperdid isevalmistatud käevõru, mille vanemad olid beebile andnud. Tegemist olevat olnud «homöopaatilise, magneetilise hematiitravi käevõruga», mille vanemad ostsid kohalikul laadal käsitöölise käest. Vanemad olid andnud selle käevõru lapsele, et vähendada lapsel hammaste tulekuga seotud ebamugavust. Raporti järgi oli laps seda käevõru lisaks käe ümber kandmise ka aeg-ajalt närinud.

Kui käevõru lähemalt uuriti, selgus, et selle mõned pärlid sisaldasid eriti suurtes kogustes pliid - 17 000 osakest miljoni kohta (ppm). Lastele mõeldud toodetes, nagu see käevõru, loetakse turvaliseks plii osakeste arvuks 90 kuni 100 ppmi.  

Tavaliselt saavadki lapsed pliimürgituse kõige sagedamini siis, kui nad puutuvad kokku mõne pliid sisaldavad asjaga. 2003. kuni 2006. aastal esines USAs mitmeid laste mürgitusjuhtumeid seoses ehetega.

Raportist selgub, et ekspertidel ei õnnestunud selgitada välja käevõru teinud käsitöölase nime või firmat.

CDC hinnangul pole olemas turvalist kogust pliid, millega lapsed võiksid kokku puutuda. Toksiline raskemetall mõjutab peaaegu iga kehaosa. Paljudel juhtudel ei pruugi pliiga kokkupuutel ilmseid sümptomeid näha olla. Raske mürgituse korral võib aga inimene tunda end segaduses, tal võivad tekkida krambid või lõppeb mürgitus lausa kooma või surmaga.

Sellele juhtumile sarnane olukord esines ka 2016. aastal, kui hammaste tulekuga seotud ebamugavuste leevendamiseks anti lastele samuti homöopaatilisi käevõrusid ja need tekitasid lastele krampe. Sel korral ei uuritud aga käevõrude pliisisaldust, vaid kahtlustati, et käevõrud sisaldasid aineid, mille sisaldus toodetes pole reguleeritud.

Homöopaatiliste preparaatide ja ravimite erinevuse kohta saad lugeda artiklit siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles