Video: mees mängis oma ajuoperatsiooni ajal saksofoni

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehele ulatati operatsiooni ajal saksofon peale kasvaja eemaldamist, et kontrollida tema võimet mängida.
Mehele ulatati operatsiooni ajal saksofon peale kasvaja eemaldamist, et kontrollida tema võimet mängida. Illustratsioon: Kuvatõmmis/Youtube

Ebatavalisel operatsioonil eemaldasid USA arstid edukalt mehe ajukasvaja, kus patsient mängis operatsioonilaual saksofoni, et kontrollida, kas ta aju võimekus on säilinud. 

USA muusikaõpetaja Dan Fabbio, kelle võime musitseerida oli ajukasvaja tõttu ohus, mängis ajuoperatsiooni ajal veatult saksofoni, vahendab NDTV

Dan Fabbio on muusikaõpetaja, kes omandab muusikahariduse magistrikraadi. Fabbio oli vaid 25-aastane, kui mehele 2015. aastal öeldi, et tal on ajukasvaja. Kuigi see ei olnud vähkkasvaja, surus see vastu aju osa, mis tõlgendab muusikat.

Neurokirurgi Web Pilcheri sõnul võib ajukasvaja eemaldamisel olla märkimisväärsed tagajärjed, olenevalt kasvaja asukohast. Nii kasvaja ise kui ka selle eemaldamiseks tehtav operatsioon võib kude kahjustada ja häirida erinevate aju osade teabevahetust.

Fabbio ütles aga arstidele, et muusika on kõige olulisem osa tema elust.

Seega töötasid arstid välja seeria kognitiivseid muusikalisi teste, mida Fabbio sai esitada, samal ajal kui uurijad skaneerisid mehe aju. Funktsionaalse magnetresonantstomograafia (MRT) ajal kuulas patsient erinevaid meloodiaid, mida ta pidi järgi ümisema. Samuti sooritas ta keeleharjutusi, milles pidi tuvastama objekte ja kordama kindlaid lauseid.

Funktsionaalne MRT tuvastas muutusi hapnikutasemes, seega aitasid ajupiirkonnad, mis testide ajal aktiivseks muutusid, märkida muusika ja keele töötlemiseks olulisi aju tsoone.

Kasutades seda informatsiooni valmistas uurimismeeskond detailse 3D-kaardi Fabbio ajust, millest kirurgid operatsiooni ajal juhinduda said.  

Arstid tahtsid olla kindlad, et nad saaksid säilitada mehe võime muusikat mängida. Seega otsustasid nad kaasata tema saksofoni operatsiooni ja lasta tal protseduuri ajal mängida.

Arstid valisid muudetud versiooni Korea rahvalaulust, mida sai mängida lühikeste ja kergete hingetõmmetega, et Fabbio saaks mängida lamades operatsiooni ajal külje peal, samal ajal kui ta aju oli täielikult avatud.

Kui kasvaja oli eemaldatud, andsid kirurgid loa Fabbiole saksofon tuua ja lasid tal mängida.

Muusikaprofessor Elizabeth Marvin, kes operatsioonisaalis Fabbio muusikamängimist jälgis, ütles, et mees mängis veatult ning kui ta lõpetas, aplodeeris kogu saal.

Nüüdseks on mees täielikult paranenud ja naasnud muusika õpetamise juurde. 

Vaata videot Fabbio teekonnast. Video võib olla häiriv, sest sisaldab kaadreid operatsioonilaualt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles