Perearst: sel aastal on külmetushaigusi oodata juba septembri lõpus

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimesed sügisesed külmad ilmad on saabunud.
Esimesed sügisesed külmad ilmad on saabunud. Illustratsioon: Arne Trautmann/PhanterMedia/Scanpix

Sellel aastal tulevad perearsti hinnangul haiguspuhangud varem ja päikesevaese suve tõttu võib neid oodata juba septembri lõpus. Haigust aitab ennetada eelkõige puhkus. 

Perearst Eero Merilind
Perearst Eero Merilind Illustratsioon: Eero Vabamägi / Postimees

Päikesevaese suve tõttu, jõuavad ka viirusepuhangud meieni varem, sest organism  ei ole ennast  suvest  piisavalt energiat täis laadida saanud. « Kehv suvi  mõjutabki lasteaia ja koolilaste tervist ning võib arvata, et sellel aastal tuleb haiguste laine meieni juba septembri lõpus,» ütles perearst Eero Merilind.

Merilinnu ja tema kolleegide tähelepanek on, et viirused algavad esmalt laste kollektiivides ja levivad peres edasi täiskasvanutele, kes viivad haiguse ka töö juurde.

Seetõttu on tema peamine soovitus  mõneks  päevaks aeg maha võtta ja puhata, kui inimene tunneb, et hakkab haigeks jääma. See takistab nii viiruse levikut, kui annab organismile aega taastumiseks ja haigus ei pruugigi edasi areneda.

Kuna töö- ja puhkerežiimi mõistlik jaotamine on külmetushaiguste puhul peamine faktor, siis parim ennetus haigusele on korralik puhkus. «Halva enesetundega võiks oma päevakava kriitiliselt üle vaadata ja vähemolulised ajad tegemata jätta, et energiat tervenemisele säästa,» ütles arst. Haiguste perioodil tuleks vältida rahvarohkeid paiku näiteks  kaubanduskeskuseid, , sest sealt on kergem viirust külge saada ja edasi levitada.

Esimesel kolmel päeval ei soovita Merilind veel arsti poole pöörduda, vaid abi otsida pigem apteegist. «Seal osatakse soovitada erinevaid kurgupastille, ravivaid külmetusejooke, rögalahtisteid, palavikualandajaid, soovitas ta.  Kindlasti tuleks palju vedelikku tarbida. Merilind julgustab ka looduslikest vahenditest  abi otsima. «Küüslauku, ingverit, sidrunit süüa,  sooja teed juua, seda kõike tasub teha,» ütles ta.

«Kui aga kolme päevaga palavik ära ei lähe, kurgus on mädaplekid või nädala jooksul  köha ei taha vaibuda, tuleks perearsti  või pereõe poole pöörduda,» sõnas Merilind. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles