«Süda armastab käimist»

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters / Scanpix

15. mail algab Käi Jala! tervisekõnni kevadkampaania, mille eesmärk on tõsta inimeste liikumisteadlikkust ning füüsilist aktiivsust oma igapäeva tegevustes, kirjutab in.ee.
 


Kõndimine on maailmas üks populaarsemaid liikumisharrastuse liike, mis on igaühele jõukohane ja seetõttu harrastavad seda miljonid inimesed kogu maailmas.

Kõik on ju kogenud liikumisest saadavat positiivset enesetunnet ja paranevat füüsilist vormi. Miks mitte muuta see regulaarseks harjumuseks?

Meditsiiniteaduste doktor Mari Järvelaidi sõnul on 21. sajandi levinumateks terviseriskideks heaoluühiskondades saanud ülesöömine ja vähene liikumine.

Paljud inimesed teevad vähe füüsilist tööd, liiguvad minimaalselt ning tarbivad üleliia palju toitu, mille tulemuseks on rasvumine, südamerütmihäired, kõrgvererõhutõbi, luude hõrenemine, vähene vastupanu nakkushaigustele, kõrgem Alzheimeri tõve risk ( nõrgamõistuslikkus) jms.

«Täiskasvanud inimene vajab vähemalt 150 minutit kehalist aktiivsust nädalas, et jääda terveks, seda näitavad ühtmoodi paljud teadusuuringud. 

Lapsed peaksid saama aktiivselt liikuda 1,5 tundi päevas, vanemaealistele piisab 20 - 30 minutist 2 - 3 korda nädalas, selleks, et säilitada tervist ja elada oluliselt kauem tervena võrreldes kehaliselt passiivsete eakaaslastega»   rääkis  Järvelaid. «Meil on piiritu võimalus olla maksimaalselt kehaliselt passiivne.»

Riigikogu rahanduskomisjoni esimehe Sven Sesteri sõnul peaks elama nii, et kaalu langus poleks mitte eesmärk vaid minu tegevuse tagajärg. Igasse päeva peab mahtuma vähemalt tunnike aktiivset kehalist tegevust.

Personaaltreener Martin Münzi sõnul pakuvad pargid ja terviserajad meile lugematult võimalusi igapäevasesse jalutuskäiku koormust tõstvaid harjutusi lisada. «Kasutage ära pargipingid, trepid, rannaliiv ja merevesi ning nautige liikumist,» ütles Martin Münz.

Käi Jala! tervisekõnni näol on tegemist ettevõtmisega, mis püüab muuta liikumise lihtsaks, kaasatõmbavaks ning aidata leida motivatsiooni sellega igapäevaselt tegeleda.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles