Seitse toitu, mis kingivad särava naeratuse

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Need toidud aitavad parandada nii hammaste väimust kui ka tervist.
Need toidud aitavad parandada nii hammaste väimust kui ka tervist. Foto: Dmitriy Shironosov

Need hammaste hooldamise nipid on maitsvad: tervete igemete jaoks tuleb süüa tumedat šokolaadi ning maasikatest ja soodast tehtud pastaga hambaid harjata. 

Balfasti Queeni ülikooli teadlased leidsid, et valuvaigisti aspiriin, paneb hambaid tugevaks tegevad mineraalid kiiremini taastuma ja pidurdab hammaste lagunemist, samuti aitavad mitmed tuntud toiduained meie hambaid tugevdada, kirjutab Telegraph

Maasikad

Tuleb välja, et maasikad võivad hambaid valgendada. Mari sisaldab õunhapet, mille hammastelt plekke eemaldav toime on tõestatud. Lihtsalt purusta maasikad ja lisa söögisoodale, et moodustuks pasta.

Päevalille õli

Iidse Indiast pärit meditsiinilise tehnika järgi, tuleb päevalille või seesamiõliga suud loputada 20 minutit. See teeb hambad uuesti säravaks, sest õli tõmbab ja eemaldab baktereid, lahustab kattu ning hambakivi.

Närimiskumm

Suhkruvaba närimiskumm ergutab sülje tootmist, mis on loomulik vahend toidujääkide eemaldamiseks hambavahedest. Enamik närimiskumme sisaldab ka ksülitooli, naturaalset magusainet, mis aitab suu happelisust neutraliseerida ja takistada bakterite kinnitumist hambapinnale. Lisaks annab närimiskumm värske hingeõhu.

Basiilik

Maitsetaim võib olla äärmiselt kasulik hambahaiguste ravimiseks. See aitab veritsevate igemetega tänu oma antibakteriaalsetele omadustele. Samuti aitab taim ennetada hamba- ja igemevalu ning mäda igemetes. Kuivata lehed päikese käes, purusta ja seda päevalille õliga.

Roheline tee

Sellel aastal tehti uuring 940 Jaapani mehega vanuses 49–59. Uuringus leiti, et neil, kes tarbisid rohkem rohelist teed, olid tulemuseks tervemad hambad ja igemed. Selle taga on antioksüdant katehhiin, mis joogis leidub. Katehhiin on põletikuvastane ja toimib periodontaalse haiguse vastu, see on krooniline põletikuline haigus, mis mõjutab igemeid ja lõualuud.

Tume šokolaad

Üle 75 protsendiline tume šokolaad sisaldab koostisosa tanniini, mis leevendab igemete põletikku, hammaste kulumist, vähendab suu happelisust ning sel viisil ka katu ja hambakivi teket. Šokolaadis on ka palju polüfenoole, mis neutraliseerivad halba hingeõhku tekitavaid mikroorganisme.

Maks

Maks on üks toitainetest pakatavamaid toite, mis on rikas nii A- kui ka D-vitamiini poolest, millest mõlemad on olulised heaks suuterviseks. D-vitamiin aitab kehal kaltsiumit omandada ja luid tugevdada. A-vitamiin on antioksüdant, mis aitab ennetada igemehaigusi. Kuid maksa tuleks süüa siiski mõõdukalt, sest liigne A-vitamiin hakkab luid kahjustama. Loe veel antioksüdantide liigtarbimise kohta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles