Kas peaksid muretsema, kui näed aevastades silme ees täppe?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aevastamine tekitab peas palju rõhku, mis väljendubki mõnikord täpikestena silme ees.
Aevastamine tekitab peas palju rõhku, mis väljendubki mõnikord täpikestena silme ees. Illustratsioon: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Scanpix

Täpikesed või tähekesed, mis silme ette aevastades ilmuvad, tulevad tavaliselt silma rõhust. Mõnikord võivad need viidata ka tõsisemale seisundile. 

Silme ees tähekeste või täppide nägemine on levinud silmade probleem, kuid see ei ole tavaliselt midagi tõsist kirjutab Health.

Aevastamine tekitab peas palju rõhku, mis omakorda võib panna rõhku võrkkestale, õhukesele ja tundlikule koele silmamunas. Samuti võib see rõhku tekitada silmanärvile. Mõlemad neist võivad siis saata ajusse sõnumi. Signaale silmast ajju tõlgendatakse valgusena, olenemata sellest, kas valgus ka päriselt silma sisse tuleb.

Sarnane efekt võib tulla liiga kiiresti püstitõusmisest. Sel juhul langeb vererõhk ja aju on ajutiselt hapnikupuuduses. See mõjutab silma keskkonda või silmanärvi, põhjustades tähekesi silme ees.

Mine perearsti või silmaarsti juurde, kui täpikesed ja tähekesed silme ees ilmuvad sinna regulaarselt või hoopiski ilma põhjuseta. Silme eest välkumine võib olla migreeni sümptom. Äkiline täpikeste ilmumine, millele võib kaasneda ka hägustunud nägemine võib olla märk võrkkesta rebendist või irdumisest. Sellisel juhul on tegemist hädaolukorraga, mis vajab operatsiooni. Ilma ravimata võib selline seisund põhjustada püsivat nägemise kaotust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles