5 tervislikku toitumisnippi, mille peaksid üle võtma veganitelt

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vegan eine.
Vegan eine. Foto: Panther Media/Scanpix

Kuigi tervislik toitumine on eelkõige mitmekesine ning mitte ühtki äärmust eelistav, leidub veganite menüüs olulisi põhimõtteid, mida võiks tõsisemalt võtta ka omnivoor.

Portaal Today vahendab viit nõuannet, mida suurem osa veganeid toidu puhul tõsiselt võtab, ent mida lihasööjad pahatihti unustavad.

Hooajaliste puu- ja köögiviljade eelistamine. Hooajalised toidukaubad on poodides ja turgudel märksa odavamad, ent ka maitsvamad, värskemad ja toitainerikkamad kui hooajaväliselt. Samuti on hea metsast ja rabast kõige värskemaid loodussaadusi korjata. Veganid kasutavad seda olukorda enamasti ära ning teevad hooajalist toidukaupa ostes nii rahakoti- kui ka keskkonnasõbraliku valiku.

Kiudainete tarbimine. Täisveganid, kes oma toitumist korralikult jälgivad, saavad toidust üldjuhul rohkem kiudaineid kui omnivoorid ja isegi taimetoitlased. Seega tuleks meeles pidada, et igapäevaselt peaks tarbima paraja portsjoni nii puu- ja köögivilju, pähkleid ja seemneid, kui ka teravilju ja kaunvilju. Need toidud aitavad ainevahetusel korralikult toimida ning viivad kehast mürkained välja.

Taimsete valkude tarbimine. Pole vahet, kas oled lihaarmastaja või täielikult taimetoidul, taimsete valguallikate söömine on oluline mõlemale. Lihasööja võib julgelt paaril päeval nädalas loomsed valgud (liha, muna, piimatooted jm) asendada taimsetega (oad, tofu, kikerherned, maapähklid, brokoli jm), kuna kehale on ühtviisi kasulikud mõlemad. Lisaks on taimseid valke kergem seedida, ent kõhu hoiavad need ikkagi mõnusalt täis.

Südamesõbralike rasvade tarbimine. Teadlikult toituvad veganid teavad, et keha vajab häid rasvaallikaid nagu pähklid, seemned, avokaado, oliiviõli jm. Neis leiduvad rasvhapped on hädavajalikud immuunsüsteemi toetamiseks, südame- ja veresoonkonnahaiguste ennetamiseks jm. Kui pähklid ja seemned veel ei kuulu omnivoori menüüsse, peaks neid sinna kindlasti kas või peotäie lisama.

Toidulisandite tarbimine. Ideaalset viisi toitumiseks pole olemas ning paraku võib tekkida olukord, et isegi kui hoiad toitumisel hoolikalt silma peal, tekib ikkagi mõne vitamiini või mineraalaine puudus, sest keha ei pruugi kõike nii kergelt omastada. Veganid tarbivad sageli toidulisanditena B12- ja D-vitamiini, mida ongi organismil üsna raske toidust omastada ja selle regulaarset taset säilitada. Samamoodi võiks ka lihasõber või taimetoitlane aegajalt analüüsida oma menüüd, mõõta vitamiinitaset ning kaaluda mõne toidulisandi tarbimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles