Herilane nõelas: kuidas ravida ja millal kutsuda kiirabi

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herilane
Herilane Illustratsioon: Elmo Riig / Sakala

Herilase nõelamine ei kujuta enamikele tervetele inimestele ohtu, kuid allergikutel on vaja olla eriliselt ettevaatlik paistetusega näos. 

Allergiliste inimeste immuunsüsteem reageerib herilase mürgile. Kuigi enamik nõelamisi on kodus ravitavad ja ohtu ei põhjusta, siis muret peaks tundma nende üle, mille tagajärjel tekib paistetus näos, vahendab NBCnews

Kodus ravides pane tähele, et

  • Kerge paistetud ja punetus oleksid ainult nõela ümber
  • Allergilist reaktsiooni pole tunda
  1. Eemalda nõel võimalikult kiiresti
  2. Leevenda külma kompressiga
  3. Kasuta antihistamiini kreemi või võta antihistamiini tablett («heinapalaviku tablett»)
  4. Sügeluse vähendamiseks võib määrida ka kalamiinisalvi

Kutsu kohe kiirabi, kui

  • paistetus ilmneb näos, eriti siis, kui putukas said nõelata mõnda muusse kohta
  • paistetus on huultel, keelel, kõril või silmadel

Viivitamatu kiirabi kutsumine või haiglasse sõitmine on vajalik, sest kui paistetus jõuab kurku, võib see takistada hingamist ja olla eluohtlik.

Inimesed, kel on herilase hammustusele äge reaktsioon kogevad järgmisel hammustusel 30–60 protsendilise tõenäosusega anafülaksiat. Portaalis Kliinik kirjutatakse, et anafülaksia on mitut elundisüsteemi haarav kiire allergiline reaktsioon. See võib tekkida mõne minuti jooksul pärast isegi väga väikese koguse allergiat tekitava aine organismi sattumist. Seisund võib muutuda kiiresti eluohtlikuks, raskeimal juhul nimetatakse seda anafülaktiliseks šokiks. Seetõttu peaksid allergikud kandma kaasas adrenaliinidoosi sisaldavat automaatset süstalt (EpiPen).

Loe anfülaksiast rohkem lehelt kliinik.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles