Ettevaatust! Isevalmistatud e-sigarett on kahtlane valik

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-sigaret. Pilt on illustreeriv.
E-sigaret. Pilt on illustreeriv. Foto: Panther Media/Scanpix

E-sigarett on äri ja tuleb välja, et ka juba käsitöö. Isevalmistatud e-piibud ja nendes kasutavad vedelikud on aga kahtlase väärtusega, sest valmistajatel napib tihti nii teadmisi kui ka usaldusväärseid allikaid.

«E-sigareti maailmas on hakatud valmisvedelike müüma asemel ka e-sigareti vedelike komponente, seda eelkõige seadustest mööda hiilimseks: müügil on nikotiini-boosterʼeid,» rääkis Tervise Arengu Instituudi (TAI) mittenakkushaiguste ennetamise osakonna spetsialist Minni Saapar. Nikotiini-booster on 10-milliliitrine e-sigareti täitevedeliku pudel, mille nikotiinisisaldus on seadusega lubatud maksimum ehk 20 milligrammi ning millega tehakse olemasolevat vedelikku kangemaks.

Peale selle kasutatakse maitsestajaid ehk «siirupeid» ja maitse-boosterʼeid (näiteks puuvilja- või koolajoogimaitselised) ning mitmesuguseid baasvedelikke, millele võib olla juba nikotiini lisatud või mitte. «Ise kokku segatud vedelike peamine oht on see, et tarbija ei saa kuidagi kindel olla, mida ta tegelikult ostab ja kas kokkusegaja on ka ise teadnud, mida teeb,» selgitas Saapar. Ta lisas, et nikotiin on närvimürk ja segatud vedelikke kasutades tekib üleannustamisoht.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles