Alkohol võib tekitada arenevale lootele üle 400 haiguse

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka väike kogus alkoholi võib loote arengut raskendada.
Ka väike kogus alkoholi võib loote arengut raskendada. Foto: Anthony Devlin/PA Wire/PA Images/Scanpix

Pole oluline, millisel raseduse perioodil naine alkoholi tarvitab, kuna see avaldab lootele alati mõju, sest alkohol läbib platsenta täielikult.

Alkohol on teratogeen ehk aine, mis võib tekitada loote ajus väärarenguid, kirjutab Terviseuudiste portaal. Lootel kirjeldatakse alkoholi teratogeenset toimet silmadele, näole, hammastele, skeletile, südamele ja enim närvisüsteemile.

Alkoholi põhjustatud sünnikahjustustega (Fetal Alcohol Spectrum Disorders – FASD) võib kaasneda tõendatult kuni 428 erinevat haigust. Need ICD-10 koodiga haigused mõjutavad peaaegu iga organismi süsteemi, näiteks kesknärvisüsteem (aju), nägemist, kuulmist, südant, vereringet, luu- ja lihaskonda jm.

Augustis avaldati Kanada teadlaste uurimus, mis hindas sünnikahjustuste esinemissagedust globaalsel tasandil. Selgus, et maailmas sünnib keskmiselt kaheksa FASD juhtumiga last 1000 elaniku kohta.

Kõige hullem on olukord Lõuna-Aafrika Vabariigis, kus 1000 elaniku kohta on FASD juhtumeid koguni 111. Eestis on selle uuringu hinnangu kohaselt 28,3 FASD juhtu 1000 elaniku kohta.

Eesti karskusliidu esimees Lauri Beekmann märkis, et raseduseaegne alkoholi tarvitamine võib lootele tekitada pöördumatuid kahjusid, kuid samas on täielikult ennetatav, kui rase püsib täielikult alkoholivabana.

Loe rohkem Terviseuudistest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles