6 põnevat tegurit, mis võivad suurendada mitmikute saamise tõenäosust

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaksikud.
Kaksikud. Foto: Panther Media / Scanpix

Kui paljudele rasedatele tuleb mitmikute saamine üllatusena, siis mõni paar just neid ihaldabki. Mitmikute saamiseks on omajagu mõjutegureid, mis võivad seda lootust suurendada.

Portaal CheatSheet toob näiteid, millised teguviisid või omadused on sageli mõjutanud seda, mitu las

Rasestumine vahetult pärast rasestumisvastaste vahenditega lõpparve tegemist. Leidub soovitusi, et kui on kindel soov rasestuda, peaks kontratseptiivide kasutamise lõpetama juba mitu kuud varem, et keha saaks oma loomuliku hormonaalse taseme taas paika. Siiski ei ole see alati nii ning organism võib olla rasestumiseks valmis varem kui arvata oskad – ja seda just mitmikutega. Teooria seisneb selles, et kontratseptiivide tarbimist lõpetades võivad naise munasarjad vabastada mitu munarakku, mis on valmis viljastamiseks - neist võivadki sündida erimunamitmikud.

Vanemaealine naine. Huvitaval kombel on üle 35-aastastel naistel suurem tõenäosus sünnitada kaksikud kui nooremal naisel. See võib juhtuda menopausile eelneva aja, premenopausi jooksul, kui munasarjadest vabaneb kuus mitmeid viljastumisvõimelisi munarakke. Nii võib ka vanemal naisel olla väike võimalus veel mitmikuid saada.

Mitmikute esinemine perekonnas. Kui mehe või naise sugupuus on juba varasemalt mitmikuid olnud, siis on ka neil tõenäolisem neid saada. Suurem lootus on aga siis, kui mitmikuid on olnud varasemalt naise suguvõsas.

Rohke piimatoodete tarbimine. Piimatooted sisaldavad insuliinisarnast kasvufaktorit (IGF) ning tänu selle kõrgele tasemele organismis on võimalik, et munasarjad vabastavad ovulatsiooni käigus rohkem kui ühe munaraku. See omakorda suurendab mitmikute saamise võimalusi.

Imetamine uue rasestumise ajal. Võib juhtuda, et naine rasestub uuesti juba siis, kui üks imik on alles rinna otsas. Ka rinnaga imetamine suurendab võimalust saada järgmisena mitmikud, sest neil naistel on samuti kõrgendatud IGF-tase, mis aitab neil piima toota.

Kõrgem kehakaal. Enam kui 50 000 osalejaga USA uuringus selgus, et suurem tõenäosus saada kaksikuid oli naistel, kelle kehamassiindeks oli üle 30 ehk neil, kes olid mõnevõrra ülekaalus. See võib olla küll kokkusattumus, ent on siiski põnev fakt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles