Asjad, mida treenerile kunagi öelda ei maksa

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trenn aitab tervist korras hoida.
Trenn aitab tervist korras hoida. Foto: Panther Media/Scanpix

Pole vahet, kas käid eratreeneri juures või lihtsalt rühmatrennis – kummagi treeneri soovitusi ei tasu niisama ignoreerida ega olla skeptiline tema tehtud treeningkava suhtes.

Kui sa pole just sattunud isehakanud treeneri juurde, kel tegelikke teadmisi treeningkava koostamisest napib, tasuks treenerit alati kuulata ning mõelda enne, kui tema tegemisi kommenteerid. CheatSheet portaal edastab mõne näite, mida treenerile üldiselt öelda ei tasu, sest nii mõjud lihtsalt tänamatuna.

Mul on vaja kiiremini kaalu kaotada. Treener teab, et muudatused ei tule üleöö ning seda peaks ka treenitav arvestama. Samuti on treener selleks, et juhendada, anda nõuandeid ning olla toeks, ent lõplik tulemus jääb siiski inimese enda teha. Seega sõltub kaalukaotuse kiirus kõige enam kaalukaotajast endast.

Ma ei näe sinu trennides tulemusi. Seda kipuvad sagedamini ütlema inimesed, kes käivad trennis kord või paar nädalas. Kuna see on üsna madal trennikoormus, siis ei olegi tulemused kiired tulema. Treeneri süüdistamise asemel peaks ise rohkem pingutama nii treeningu kui ka tervisliku toitumise osas.

Ma pean telefoni käeulatuses hoidma. Nii personaaltrennis kui ka rühmatrennis kehtib reegel, et telefonid jäägu mängust välja. Trenni juurde ei kuulu kindlasti sõnumite saatmine ega sotsiaalmeedia vaatamine, millega raiskad nii enda kui ka treeneri aega. Ainuke võimalus, mil telefon trennis on aktsepteeritav, on hädaolukord.

Kas sobib, kui teen oma harjutust? Head treenerid pakuvad üldjuhul nii rühmatrenni kui ka eratrenni kava kokku pannes treenijatele vaheldust ning näitavad ette ka harjutuste kergemad ja raskemad versioonid. Kuna treener on üldiselt ikka teadlikum kui treenija, siis ei ole kuigi mõistlik hakata suvaliselt praktiseerima muud harjutust, mida ei pruugi treenija õigestigi teha. Kui mõni harjutus on tõepoolest ebameeldiv, tuleks aga treenerilt nõu küsida, paluda tal vaadata, kuidas täpselt seda teed ning vajadusel teeb ta kindlasti treeningkavasse muudatused.

Kas võin soojenduse ja venitamise vahele jätta? Need ei ole trenni osaks mitte niisama, vaid selleks, et keha tõepoolest trenniks ette valmistada ning hiljem rahulikult lõpetada. Seega kui inimene soovib need osad vahele jätta, siis ei pea treener enam vastutama selle eest, kui isik endale treeningu käigus seepärast viga teeb.

Mulle ei meeldi see harjutus. Siinkohal tasub meeles pidada, et treener mõtleb kavad välja enamasti oma vabast ajast ning püüab nendesse tuua just kõige vajalikumaid harjutusi. Kindlasti võib mõni neist olla raskem kui teine, ent seda tagasisidet tuleb talle ka adekvaatselt anda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles