Viis looduslikku ravimit kõhuprobleemide leevendamiseks

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Piparmünt.
Piparmünt. Foto: Vida Press

Piparmündiõlil on teaduslikult tõestatud mõju soolekrampide ja puhituste vastu. Jõhvikamahla joomine leevendab aga põiepõletikku. 

Vürtsikas ingverist ja piparmündist on kõhu- ja seedehädade puhul abi, kuid tugevate looduslike ainetega ei tohi ka üle pingutada ja näiteks rasedad ei tohi ingveriekstrakti üldse tarbida, kirjutab Realsimple

Õunad

Kui vaevled pidevalt kõhukinnisuse käes, siis tänu kõrgele vee- ja kiudainesisaldusele aitavad need seedimist kergendada.

Söö üks õun päevas või rohkem.

Ingver

Arvukad uuringud näitavad, et ingver vähendab iiveldust ja hommikust iiveldust. Vürtsikas juur aitab ka kõhukrampide vastu.

Võta 500-milligrammine ingverikapsel kolm korda päevas, kui vaja. Proovida võib ka ingveripastille või ingveriteed. Iivelduse ja oksendamise vastu aitab aga kõige paremini kuivatatud ingver.

Rasedana ei tohi tarbida ühtegi toodet, mis sisaldab ingveriekstrakti, sest ingveri kontsentreeritud vorm võib raseduse ajal ohtlik olla.

Piparmünt

Kui kannatad ärritanud soole sündroomi või kroonilise kõhuvalu käes, on kasulik võtta piparmündiõli enne sööki. Briti meditsiiniajakirjas avaldatud uuringu järgi töötab piparmündiõli soolekrampide ja puhituse vastu paremini kui platseebo.  

Võta enne igat söögikorda enterokattega kapsel, mis sisaldab 0,2 milliliitrit piparmündiõli. Enterokate laseb õlil soolestikus paremini imenduda. Piparmünditee võib aidata üldiste kõhuhädadega. Kuid kõrvetistega võib piparmündil olla hoopis vastupidine toime.

Jõhvikaekstrakt

Jõhvikad sisaldavad antioksüdante, mis võivad aidata paraneda kuseteede põletikest kiiremini. Kuigi antioksüdandid ei tapa põiepõletikku põhjustavat bakterit, teevad nad bakterile keeruliseks kuseteedele kinnitumise.

Võta 800–1000-milligrammine jõhvikakapsel või joo klaas puhast magustamata jõhvikamahla päevas.

Oomega-3-rasvhapped

Need põletikke pärssivad rasvad võivad menstruaalkrampe kolme kuu jooksul märgatavalt vähendada. 

Lugu ilmus esmakordselt 2017. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles