Paras aeg näidata arstile kahtlaseid sünnimärke

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Melanoomid.
Melanoomid. Foto: Euro Melanoma

Kutsuva kevadpäikese ajal korraldab vähiliit melanoomi ennetuskampaania, mille raames teevad nahaarstid erinevates Eesti linnades tasuta vastuvõtte.

Kampaania kestab 4.-13. maini ja nahaarstid võtavad sel ajal oma sünnimärkide pärast mures olevaid inimesi vastu Tallinnas, Tartus, Rakveres, Võrus Paides ja Kuressaares. Näiteks Tallinnas PERHIs toimub melanoomi teavituspäev ja vastuvõtt 6. mail.

PERHis toimuvatele vastuvõttudele saab registreeruda telefonil 6171517, mujal toimuvatele vastuvõttudele saab homme-ülehomme (26. ja 27. aprillil) aja kirja panna telefonil 53509547.

Sünnimärke võiksid arstile näidata noored ja täiskasvanud, kes on korduvalt saanud päikesepõletusi või märganud oma nahal uue kuju ja värviga moodustusi.

Sarnase kampaania korraldas vähiliit ka paar aastat tagasi. Siis kontrollisid arstid kokku 126 patsienti, nahavähki kahtlustati tol korral 14 inimesel ja ühel juhul avastati melanoom.

Üldiselt avastatakse Eestis ühe aasta jooksul pisut üle tuhande nahavähi juhu. Nahavähki on võimalik ravida, kuid siiski on suremus nahavähi ja melanoomi tagajärjel üsna kõrge. Seetõttu peetakse väga oluliseks see võimalikult varajases staadiumis avastada.

Mis on melanoom?

  • Melanoom on pahaloomuline kasvaja, mis tekib melanotsüütidest ehk naha pigmendirakkudest.
  • Melanoom on naha pahaloomulistest kasvajatest kõige agressiivsem ja kiiremini arenev ning esineb sageli just noorematel inimestel.
  • Kuna melanoom võib organismis kiiresti levida, on väga oluline avastada ja ravida seda juba varases staadiumis.
  • Melanoomi uusi haigusjuhte esineb Eestis igal aastal keskmiselt 7 mehel ja 14,5 naisel 100 000 inimese kohta. Euroopa keskmine uute haigusjuhtude esinemine on 12 juhtu 100 000 inimese kohta.

Allikas: Eesti Vähiliit/PERH

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles