Tätoveerimistindi osakesed jäävad lümfisõlmedesse aastateks

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tätoveerimine
Tätoveerimine Illustratsioon: Jörg Rammer/Panthermedia/Scanpix

Tätoveerimiseks kasutatud tint sisaldab mürgiseid osakesi, mis muudavad lümfisõlmede värvust ja võivad eraldada mürgiseid osakesi ka ülejäänud kehasse. 

Turvalise ja hügieenilise tätoveerimise olulisimaks eelduseks on siiani peetud puhast tätoveerimisnõela. Hiljuti avaldatud uuringus soovitatakse tätoveeringu puhul tähelepanu pöörata ka tindile, vahendab Newsweek

Tätoveeringu tint koosneb orgaanilistest ja mitteorgaanilistest pigmentidest, mis võivad sisaldada mürgiste ainete jääke.

Saksa ja Prantsuse uurijad tahtsid teada, kas ja kuidas see materjal keha mõjutab. Selleks uurisid nad nelja tätoveeritud ja kahe tätoveerimata inimese surnukeha nahka ja lümfikude. Nad leidsid kõigi nelja tätoveeritud patsiendi nahas ja lümfisõlmedes tinti. Neil surnukehadel olid samuti kõrgemad raskemetallide alumiiniumi-, kroomi-, raua-, nikli- ja vasetase. Kõigil neljal tätoveeritul oli nahas ja lümfisõlmedes kõrgem titaanitase.

Kasutades kõrgetehnoloogilist röntgenkiirgust, leidsid uurijad, et lümfisõlmed olid sama värvi, mis tätoveeringu tint. See, et lümfisõlmed olid tätoveerimistindist värvunud, ei olnud uurijatele üllatav, kuid nende jaoks oli ootamatu leida tindiosakesi nanoosakestena. Uuringu kaasautor Bernard Hesse ütles, et see viitab, et need osakesed ei pruugi reageerida samamoodi nagu mikrotasandil osakesed ja võivad kaasa aidata nahapõletike ja -probleemide tekkimisele. 

Suurem titaaniumitase kehas tuleb tõenäoliselt titaandioksiidist, mis on teine kõige tavalisem tätoveerimistindi koostisosa. Seda koostisosa kasutatakse samuti toidulisandites, päikesekreemides ja värvides, mis kõik võivad samuti kõrgemale titaaniumitasemele kehas kaasa aidata. Kuid uuringu tegijad märkisid ära, et titaandioksiidi sissehingamisel jääb element ainult kopsudesse. Tätoveeritud kehades ei piirdunud titaaniumileiud vaid nende aladega, mis viitab sellele, et tätoveerimise mõju ulatub kaugemale kui nahka.  

Samuti muretsetakse, et tätoveeringu must pigment võib sisaldada vähkitekitavaid osakesi. Briti dermatoloogia ajakirjas avaldatud uuringus leiti, et mõni nanoosake võib põhjustada mürgist mõju ajule ja närvikahjustust. See leid viitab sellele, et tindiosakesed on võimelised naha pinnalt lahkuma ja siirduma edasi ülejäänud kehasse, samuti ka organitesse ja teistesse kudedesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles