Vähiga võitlemisel aprikoosiseemneid söönud mees sai mürgituse (1)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aprikoosiseemned ei ole ravim.
Aprikoosiseemned ei ole ravim. Foto: Panther Media /Scanpix / Vitalina Rybakova

Mõned inimesed arvavad, et aprikoosiseemned aitavad võidelda vähi vastu, kuigi tegelikult on need mürgised.

Eesnäärmevähiga võitlev 67-aastane Austraalia mees sai aprikoosiseemne ekstrakti tarbides tsüaniidimürgituse, kirjutab theverge.com. Mees küll ei surnud, kuid tema kehas oli ohtlik hapnikuvaegus ehk hüpoksia, mis oleks võinud saada talle saatuslikuks.

Melbourne'i arstid avastasid mehe organismis hapnikuvaeguse, kui ta pidi minema plaanilisele põie- ja kusepõie lõikusele. Vereproovist selgus hiljem, et mehe kehas oli lubatust 25 korda kõrgem tsüaniidi tase.

Tema juhtum, mida kirjeldati ajakirjas BMJ Case Reports, näitab, kuidas alternatiivmeditsiin, sh nn vähiravimid, võivad tekitada patsiendi jaoks ohtliku olukorra. Mees oli tarbinud seda ekstrakti, kuna lootis, et nii ei tule eesnäärmevähk tagasi.

Aprikoosiseemned sisaldavad amügdaliini, mida nimetatakse ka laetriiliks, mis aga muudetakse organismis ümber tsüaniidiks. See on mürgine, kuna häirib hapniku varumist. Eriti halb on see ajule ja südamele, mis vajavad eriti pidevat hapnikutootmist.

Inimesed, kes peavad aprikoosiseemneid imetoiduks, arvavad sageli, et need hävitavad vaid vähirakke, kuid teadlaste sõnul pole see tõsi. Uurijate hinnangul võib see hävitada rakke üle kogu keha.

Rahvusvahelise vähiinstituudi sõnul pole aprikoosiseemnetel leitud mingisugust vähivastast mõju ning näiteks USAs on keelatud neid vähiravis kasutada.

Tsüaniid võib põhjustada iiveldust, peavalu, unetust, närvilisust või viia kõige hullemal juhul isegi surmani.

67-aastane mees ei lõpetanud ka pärast mürgituse saamist nende seemnete söömist, kuna ta usub jätkuvalt, et nii ei tule vähk tagasi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles