Viletsad hambad: kas süüdistada geneetikat või iseennast?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalia kaksikutega tehtud uuringust selgus, et geneetikal oli hambakaariese tekkimisele vähene mõju.
Austraalia kaksikutega tehtud uuringust selgus, et geneetikal oli hambakaariese tekkimisele vähene mõju. Illustratsioon: Michaela Melichar/Panthermedia

Kaksikutega tehtud uuringust selgus, et toitumisel on hambakaariese tekkele suurem mõju kui geneetilistel faktoritel.   

Kuigi levib arvamus, et halvad hambad on päritud, siis Austraalia uurimus näitab, et vanemad ja lapsed omavad oma hammaste tervise üle kontrolli, vahendab ABC

Uuringu kaasautor dr Jeff Graig Murdochi lasteuuringute instituudist ütles, et uurimus, mis avaldati teadusajakirjas Cell Host & Microbe, oli esimene suurem uuring, mis vaatles suu mikrobioomi ehk baktereid, kes elavad meie suus.

Uurijad oskasid juba eelnevate uurimuste põhjal suus elavat bakterit Streptococcus hambakaariesega seostada. Polnud aga selge, kui palju selle bakteri olemasolu ja kasv on mõjutatud geneetikast ja kui palju keskkonnast.

Et seda kindlaks teha võtsid uurijad suuproovid 205 identselt kaksikute paarilt ja 280 geneetiliselt erinevalt kaksikute paarilt. Uuringus osalenud kaksikud olid 5–11-aastased Austraalia lapsed.

Osad bakterid suus olid päritud, kuid need polnud samad, mis põhjustasid hambakaariest. Nad leidsid samuti, et päritud bakterite hulk kahanes ajaga ning keskkonnamõjudega seotud bakterite hulk kasvas.

Hambakaariesega seotud bakter oli tavalisem neil lastel, kes tarbisid rohkem suhkrut. Neil oli ka vähem «häid baktereid», mida seostati väiksema kaariese hulgaga suus.

Suhkrurikkad toidud kasvatavad bakterite kooslusi, mis suure tõenäosusega söövad ennast läbi hammaste, sest toodavad hambaid söövitavat hapet.

Uuringu autor dr Craig sõnas, et tulemused kinnitasid hambaarstide nõuannet, et hammaste lagunemisest hoidumiseks tuleb võimalusel suhkrut vältida. Kuid eriti suurt kahju teeb suhkur pulgakommi või suhkrurikka joogi näol, kuna siis hoitakse seda suus pikka aega.  

Kindlasti on oluline hambaid kaks korda päevas pesta. Samuti ütles uuringu autor dr Graig, et vanematel pole kunagi liiga vara hakata oma laste suuhügieenile mõtlema. Ta ütles, et bakterid hakkavad suus kasvama isegi enne, kui hambad ilmuvad. Kuigi hambakaaries on üks levinuim laste hambahaigus, siis viimase uuringu järgi on see ennetatav. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles