Värske uuring: Ameerika jalgpall võib aju kahjustada (1)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika jalgpall.
Ameerika jalgpall. Foto: Panther Media / Scanpix / Andriy Popov

Hiljuti avaldatud uuringu järgi kaasneb Ameerika jalgapalli mänginutel potentsiaalne oht aju kahjustada. Samas on avaldatud uuringut ka kritiseeritud.

Uuringu raportist selgub, et 111st endisest NFLi mängijast 110-l esines kroonilist traumaatiline entsefalopaatiat (CTE). Entsefalopaatia on ulatuslik aju struktuuri või talitluse häire. CTE on degeneratiivne ajuhaigus, mis arvatakse olevat seotud korduvate peatraumadega. See tulemus juhtis tähelepanu selle spordiala ohtudele.

Raportist selgus veel, et CTE tunnuseid oli 53st ülikooli ajal Ameerika jalgpalli mänginud tudengist 48-l ja keskkooli ajal seda harrastanud 14 õpilasest kolmel.

Lähtudes lähedaste jutust, kannatasid mängijad mõnede haiguse sümptomite käes. Need oli näiteks mälukaotus, depressioon, paranoia või agressiivsus enne surma, mis viis mõnikord ka suitsiidini. Mängijate ajud annetati Bostoni ülikooli CTE keskusele, kus see uuring läbi viidi.

Samas ei võrreldud selles uuringus Ameerika jalgapalli mänginute tulemusi muu populatsiooni või teiste alade sportlaste omadega. Samuti tõstatus küsimus, kuidas CTE tekib ja miks ei puutunud osa mängijaid kunagi ajukahjustusega kokku.

Kohalik tohter, dr Brian Mahaffey pidas uuringutulemusi problemaatiliseks, kuna puudus võrdlusgrupp. Tohtri sõnul kaasnevad iga tegevusega riskid- Ta soovitas püüda teha kõik, et seda haigust vältida, sest praeguseks on palju asju, mida CTE kohta ei teata.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles