Uus ravimihüvitis vähendab märkimisväärselt kulusid retseptiravimitele

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid. Pilt on illustratiivne.
Ravimid. Pilt on illustratiivne. Foto: Toomas Huik / Postimees

Tulevast aastast plaanitakse luua täiendava ravimihüvitise maksmise süsteem, mis teeb tuhandetele inimestele retseptiravimid soodsamaks.

Valitsus kiitis heaks eelnõu, millega luuakse alates 2018. aastast uus täiendava ravimihüvitise maksmise süsteem, teatas sotsiaalministeerium. Loodav süsteem muudab retseptiravimid suurte ravimikuludega inimeste jaoks taskukohasemaks ja on patsiendile mugavam, kuna hüvitis arvutatakse ostusummalt apteegis ravimi ostmisel.

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski kirjeldas, et uus kord vähendab tulevikus oluliselt kulusid retseptiravimitele. «Suured ravimiarved teevad kõige enam muret eakatele, kellel kõrgendatud ravivajaduse tõttu on ravimikulud kõige suuremad,» sõnas ta.

Näiteks on Eestis praegu ligi 110 000 inimest, kes kulutavad soodustustele vaatamata retseptiravimitele igal aastal üle 100 euro, neist 15 000 üle 300 euro. «Kulutada sisuliselt terve ühe kuu pension ravimitele on selgelt liiga palju. Uuest aastast ei pea peaaegu mitte keegi maksma ravimite eest üle 300 euro aastas,» lisas Ossinovski.

Täiendava ravimihüvitise eesmärk on parandada ravimite kättesaadavust kõrgendatud ravimivajaduse ja suurte ravimikuludega inimeste jaoks, hüvitades nende ravimitele tehtud kulutusi senisest oluliselt suuremal määral.

Uue süsteemi loomisega hakatakse maksma täiendavat ravimihüvitist kulutustest, mis ületavad 100 eurot. Kulutustelt vahemikus 100-300 eurot on kavas maksta täiendavat ravimihüvitist 50 protsendi ulatuses ning 300 eurot ületavate kulutuste puhul 90 protsendi ulatuses. Hüvitist hakatakse arvestama automaatselt apteegis ravimite ostmisel.

Süsteemi elluviimiseks panustatakse ravimihüvitiste eelarvesse täiendavalt kolm miljonit eurot ning ühtlustatakse 2002. aastast alates kehtinud senised retseptitasud 1,27 euro ja 3,19 euro pealt 2,5 eurole retsepti kohta.

Eelnõu vastuvõtmisel Riigikogus jõustub uus täiendava ravimihüvitise süsteem alates 2018. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles