Ruth Kalda: riigikontrolli audit perearste ei üllatanud

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruth Kalda.
Ruth Kalda. Foto: Erakogu

Perearstide seltsi juhatuse esimees Ruth Kalda ütles riigikontrolli auditit kommenteerides, et selles tehtud järeldused on üldiselt õiged ja ettepanekud asjakohased.


«Suurt üllatust meie jaoks seal polnud. Tegelikult valmis see ju koostöös perearstidega. Selline suur ja kaalukas analüüs on meilegi edasiminekul abiks,» ütles Kalda.

Ta lisas, et audit juhib tähelepanu paljudele sellistel puudustele, mis ka perearstidele endile peavalu teinud. «Oleme kogu aeg sellest rääkinud, et perearstiabi pole kõikjal kättesaadav, et arstide töökoormus on kohati liiga suur ja erakorralise meditsiini osakondadesse satub palju patsiente, kes sinna ei peaks sattuma ja võiks mujalt abi saada.»

Neid teemasid on perearstid käinud nii sotsiaalministeeriumis kui haigekassas arutamas ja teinud oma ettepanekud. Vahel ka tulutult.

Kalda ütles, et teatud küsimuste puhul, mis riigikontroll välja tõi, oleks ta tahtnud näha vaid pisut rohkem sisulist analüüsi. «Me ju teame, mis on selle taga, et mõningaid kroonilisi haigeid ei saa perearsti juures uurida ja need tuleb eriarstile suunata.»

Näiteks tuli auditist välja, et liiga vähe uuritakse astma ja kroonilise kopsuhaigusega patsiente. Palju seisab praeguse tervishoiu korralduse taga. Teatud diagnoosiks vajalikud uuringud on lihtsalt perearstile kättesaamatuks tehtud. Paljudel juhtudel ei saa perearst üldse ravi alustada, ilma et inimese eriarstile suunaks. Ka ei saa ta alustada ise ravi soodustingimustel. See puudutab ka paljusid kardioloogiliste probleemidega haigeid, keda riigikontroll eraldi välja tõi.

«Täiesti mõttetu on suunata patsient eriarsti juurde uuringule ja siis perearsti juurde tagasi kutsuda, et ta ravi määramiseks uuesti eriarsti juurde saata. Parem on ta siis juba otse eriarsti juurde ja tema jälgimisele saata,» nentis Kalda.

Samas tõdes ta, et perearstide selts peab kindlasti rohkem endasse vaatama ja pöörama suuremat tähelepanu vigadele. «Osutatava perearstiabi teenuse taset saaks kindlasti ühtlustada ja sellega me peame ka tegelema. Selleks hindame regulaarselt arstiabi kvaliteeti seltsi sees ja teeme kliinilisi hindamisi. Täiustame ka oma kvaliteedisüsteemi ja suuname perearste täienduskoolitusele. Teha saab ja tuleb veel palju,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles