Keha reageering 15 aasta tagusele tätoveeringule pani arstid vähki kahtlustama

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaenlaaluse piirkonna tätoveerimine võib põhjustada tindi kogunemist lümfisõlmedesse. Pilt on illustreeriv.
Kaenlaaluse piirkonna tätoveerimine võib põhjustada tindi kogunemist lümfisõlmedesse. Pilt on illustreeriv. Illustratsioon: Lee Torrens / PantherMedia / Scanpix

Austraalias öeldi kahe suurenenud lümfisõlmega arsti juurde tulnud naisele, et tegu võib olla vähi või lümfoomiga, kuid tegelik põhjus leiti alles opereerides. 

Kui 30-aastane Austraalia naine läks arsti juurde kahe kangekaelse muhuga kaenla all, anti talle halbu uudiseid. Positronemissioontomograafia (PET-skanneering) näitas lümfisõlmedes lümfoomi või vähi sarnast massi, vahendab Health

Kuid nii arstid kui ka patsient olid üllatunud, kui biopsia näitas, et naise lümfisõlmed olid paisunud, sest tema keha reageeris 15 aastat tagasi tehtud tätoveeringu tindile.

Naise arstid Sydney haiglast teavitasid sellest kummalisest juhtumist meditsiiniajakirjas Annals of Internal Medicine. Nad hoiatasid teisi arste, et lümfisõlmedesse kogunenud tätoveeringu tint võib paista kontrollis ja uuringutes nagu lümfoom.

Kaenla all on rikkalikult lümfisõlmi, mistõttu trendikad käsivarrealused tätoveeringud ei pruugi arstide sõnul hea idee olla. Austraalia patsiendil oli 15 aastat tagasi tehtud kehakaunistus aga seljal ja õlal.

Arstid ei pidanud tema tätoveeringut ohtlikuks, kuni nad eemaldasid ta kaenla alt suurenenud kahe ja poole sentimeetrise lümfisõlme. Seal, kust nad ootasid leida vähki, oli hoopis mustaks värvunud nääre. Sinna oli moodustunud granuloom ehk nääre oli täidetud immuunrakkudega, mis ilmselt keha jaoks võõrkehana tunduva tindiga võitlesid.

Kui arstid lõpuks patsiendi lümfisõlmede suurenemist tätoveerimisega seostasid, ütles ka patsient, et tema seljal olev kehakaunistus põhjustas siiani sügelust ja muutus iga kuu paariks päevaks nahapinnast kõrgemaks. See andis tõestust, et keha üritas ikka veel tinti nahast välja saada.

Arstide sõnul ei ole sellised reageeringud väga ebatavalised ja tätoveeringutest tulenevaid granuloome on ka varem tuvastatud. Neid on isegi nahavähiga segi aetud. Kuid selle juhtumi puhul oli diagnoosi palju raskem panna, sest kaasatud olid ainult lümfisõlmed, kuid mitte nahk ise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles