Internetis lokkab uus lollus: hambapasta rasedustesti asemel

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambapasta raseduse tuvastamiseks ei sobi.
Hambapasta raseduse tuvastamiseks ei sobi. Foto: panthermedia.net / Ingeborg Knol

Et rasedustesti arvelt kokku hoida, on hakanud inimesed sotsiaalmeedias ja Youtube’is levitama soovitusi, et ka hambapasta näitab ära, kas naine on rase või mitte.

Hambapasta abil raseduse tuvastamiseks soovitatakse pigistada topsi tavalist valget hambapastat ning tilgutada sinna sisse oma uriini, vahendab Independent. Seejärel tuleb seda segada ning väidetavalt saab hambapasta värvuse ja tekstuuri muutusest aru, kas naine võib rase olla. Raseduse puhul peaks valge pasta vahutama hakkama ning veidi sinisemaks tõmbuma.

Mitmed selle meetodi soovitajad väidavad, et uriiniga segatud hambapastas toimuvad muutused HCG ehk koorioni gonadotropiini nimelise hormooni toimel, mida hakkab naise organism tootma alles seejärel, kui embrüo on kinnitunud emakaseinale. Sama hormooni taset organismis näitab ka tavaline rasedustest, mis näitab seega ära ka raseduse.

Seni pole ühtki teaduslikku tõendit, et hambapasta aitaks raseduse tuvastada ning ka günekoloogid peavad seda jamaks. Seega HCG taset organismis hambapasta kindlasti ei tuvasta. Samuti võib hambapasta vahutamist põhjustada lihtsalt kusihappe reageerimine pastas leiduva kaltsiumkarbonaadiga. Uriini happelisus ei sõltu aga tingimata sellest, kas naine on rase või mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles