Ossinovski püüab hambaravihüvitist tõstes arste mõjutada (3)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski tegi Eesti Haigekassale saadetud kirjas ettepaneku tõsta alates 2018. aastast täiskasvanute hambaravihüvitise määra seniselt 30 eurolt 50 euroni.

«Hambravaihüvitise senise kasutuse tegelik maht ja prognoos järgmiseks aastaks näitavad, et selle kasutus on olnud oodatust tagasihoidlikum, mistõttu on planeeritud eelarve piires võimalik pakkuda suuremat hüvitist. Nii olengi teinud ettepaneku tõsta täiskasvanute hambaravihüvitise määra 50 euroni kalendriaastas,» ütles tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski. Ta lisas, et loodetavasti suurendab hüvitise tõus nii patsientide kui ka hambaravi pakkujate huvi hambaravihüvitise vastu.

Tänavu on haigekassa eelarves hambaravihüvitiseks ette nähtud kuus miljonit eurot, uuel aastal 12 miljonit eurot. Alates juulist, kui hüvitist maksma hakati, on seda kasutanud üle 34 000 inimese kokku ligi 1,4 miljoni euro eest, prognoosi järgi kulub hüvitisele aasta lõpuks maksimaalselt kolm miljonit eurot.

Täiskasvanute hambaravihüvitis kehtib ainult esmavajalikele teenustele, mis on kirjas haigekassa tervishoiuteenuste loetelus: hambaarsti vastuvõtt, diagnostika (sh röntgenülesvõtted), ravimi asetamine ja ajutise täidise paigaldamine, püsiva täidise paigaldamine, hamba eemaldamine, mädakolde avamine ja ravimine, juureravi, igemealuse hambakivi kirurgiline eemaldamine ja tuimestus.

Seda saab kasutada nende arstide juures, kes on nõustunud töötama haigekassa poolt kinnitatud hinnakirja alusel. Paljude hambaarstid aga leiavad, et haigekassa poolt ette antud hinnakiri ei kata tegelikke kulusid.

Vanaduspensionäridele, töövõimetuspensionäridele ja osalise või puuduva töövõimega inimestele, üle 63-aastastele, rasedatele, alla ühe-aastase lapse emadele ning kõigile neile, kellel on talle osutatud tervishoiuteenuse tagajärjel tekkinud suurenenud vajadus saada hambaraviteenust, on hambaravihüvitis 85 eurot kalendriaastas. Lisaks makstakse eakatele proteesihüvitist 255,65 eurot kolme aasta peale.

Täiskasvanute hambaravihüvitise peamine eesmärk on soodustada hammaste tervise hoidmist regulaarsete, vähemalt kord aastas toimuvate hambaarsti külastustega või esimese sammu tegemist, kui hambad vajavad põhjalikumat ravi. Hambaravihüvitist on võimalik jätkuvalt kasutada ainult haigekassaga lepingu sõlminud hambaarstide juures. Haigekassaga on praeguseks lepingu sõlminud 150 hambaraviteenuse pakkujat, veel 9 on esitanud taotluse lepingu sõlmimiseks.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles