Arstid jagavad kasulikke nippe, kuidas võitlevad nemad peavaludega

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peavalu võib rikkuda une.
Peavalu võib rikkuda une. Foto: Dominic Lipinski/PA Wire/PA Images/Scanpix

Stressirikka töö puhul tuleb säilitada tervislik eluviis, et kimbutama ei tuleks pingepeavalud ega muud hädad. Arstid annavad Reader's Digest portaali vahendusel nõu, mida teevad nad peavalu ennetamiseks ja leevendamiseks.

«Valu tundes võtan kohe valuvaigistit, et see hullemaks ei läheks – ja sageli koos tassitäie kange kohviga. Kohv ahendab veresooni, kuid sel on samuti valu leevendav omadus. Seega kohvi ja valuvaigisti koosmõju võib kiirendada peavalu leevenemist.»

- Lawrence C. Newman, New Yorki Ülikooli neuroloogiaprofessor ja peavalukeskuse juht

«Ennekõike kannan enda eest hoolt ja ennetan migreeni. Selleks magan korralikult, teen vähemalt kolm korda nädalas trenni, toitun tervislikult, süües kuus väiksemat einet päevas ja ennetan veresuhkru kõikumisi. Veel joon palju vett, sest just vedelikupuudus tekitab mul sageli migreeni. Viimane nipp on kõige raskem, see on stressi vähendamine. Ma ei suuda kõiki asju küll kontrollida, kuid saan reguleerida seda, kuidas erinevatele olukordadele reageerin. Ka see võib stressi ja peavalusid vähendada.»

- Amaal Starling, Arizonas asuva Mayo kliiniku neuroloogiaprofessor

«Käin jooksmas. Hommikujooksud on mulle isegi teraapia eest. Pulsi tõstmine ja lihaste töö leevendab pingeid seljas, kaelas ja peas ning sellega saabki peavalusid vältida. Kui ilm on päris õige ja samm kerge, on jooks justkui meditatiivne tegevus. See rahustab ja lõõgastab. Olen täheldanud, et kui pole saanud pikema ajavahemiku kestel treenida, hakkavad peavalud justkui iseenesest tekkima.»

- Jack Maypole, Bostoni Ülikooli pediaatriaprofessor

«Olen üks neist õnnelikest, kel esineb harva peavalu. Ennetamiseks teen üsna tihti joogat ja mediteerin, sest need aitavad mul kontrollida oma reageeringut stressile. Kui tahan aga peavalust vabaneda, siis võtan valuvaigistit ja teen 15-20-minutilise uinaku.»

- John McBurney, New Mexico Ülikooli neuroloogiaprofessor

«Migreeni leevendamiseks võtan triptaanravimeid, mis koheselt ka aitavad. Kuna nende üledoseerimine võib aga peavalusid hoopis sagedamini tekitada, siis piirdun maksimaalselt kahe doosiga nädalas.»

- Emad Estemalik, Clevelandi kliiniku peavaluspetsialist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles