Soovitused, kuidas libeda ja tuisuga õues liikudes terveks jääda

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talvise ilmaga kulub liikumisele rohkem aega.
Talvise ilmaga kulub liikumisele rohkem aega. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Tugev lumesadu ja libedus on muutnud liikumise keerulisemaks, mistõttu tasub jala kõndides vältida kiirustamist ja mõelda hoopis pingviini moodi liikumisele.

Ida-Tallinna keskhaigla annab sotsiaalmeedias nõu, kuidas libeda ja tuisuse ilmaga õues liikudes hästi hakkama saada ja terveks jääda. 

Nõuanded, mida tasub aeg-ajalt meelde tuletada: 

• Väga libeda ja tuisuse ilmaga soovitame võimalusel koju jääda.

• Riietu ilmastikule vastavalt. Kanna mütsi, riietu soojalt ning kanna õigeid jalatseid.

• Ära kiirusta. Kiirustades on kukkumine kerge tulema.

• Talvesaabastele on soovitav panna turvanaelikud.

• Peenikesi kõrgeid kontsi ei ole libeda ilmaga soovitatav kanda.

• Kui kukud ning enam ise liikuda ei saa, tuleb kutsuda kiirabi.

Samuti on soovitatud liikuda libedal tänaval nagu pingviin. Kui inimene kõnnib, on tema raskuskese võrdselt mõlemal jalal ehk kumbki jalg toetab poolt tema kehakaalust, kirjutab Business Insider. Kuna kõndimisel on jalg teatud nurga all, muudab see jäisel tänaval tasakaalu eriti hapraks.

Pingviinid aga nii ei kõnni – nende jalad ja kere on liiga lühikesed, et pikki samme teha, mistõttu peavad nad ringi paterdama. Seega toetub nende keharaskus korraga ühele jalale ning väikseid samme tehes vaheldub see kiirelt ja kergesti jalalt jalale.

Kui oled sattunud libedale tänavale, tasuks samuti võtta korraga lühikesi samme ning astuda täistallale, kuna nii on jalal rohkem pinda, millele toetuda. Ka võiks suunata varbad natuke väljapoole. Selline kõnd võib välja näha naljakas, aga see aitab.

Kukkumise vältimisel on abiks ka see, kui hoiad käed vabad ega pane neid taskusse, sest käte abil saab paremini tasakaalu hoida. Ka pingviinid kasutavad oma lühikesi tiibu tasakaalu säilitamiseks. Kui hakkad kukkuma, võiks sihtida pigem kukkumist istukile, sest käsi ja randmeid on märksa kergem vigastada kui teisi luid-liigeseid. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles