Uuring: Eestis on patsiendiõigused heal tasemel

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anne Veskimeister patsientide ühingust peab Eesti kuuendat kohta ELi patsientide õiguste uuringus heaks tulemuseks.
Anne Veskimeister patsientide ühingust peab Eesti kuuendat kohta ELi patsientide õiguste uuringus heaks tulemuseks. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Tänavu kahekümnes Euroopa Liidu liikmesriigis korraldatud patsendiõiguste uuring asetas Eesti igati heale, kuuendale kohale.

Parim oli selle uuringu järgi patsiendiõiguste olukord Suurbritannias, Hispaanias, Slovakkias, Prantsusmaal ja Itaalias. Soome oli meist kaks kohta tagapool, Leedu aga 12. ja Läti 18. kohal.

Probleemidest tõi uuring välja, et kõige vähem on kogu Euroopas kaetud patsiendi aja austamine ja ligipääs teenustele. Patsiendid ei saa ka piisavalt infot. Sageli on füüsiline ligipääs võimalik, aga teenustele raskendatud.

Ooteajaga oli probleeme 19 riigis 20st. Ootamisega aga patsientide tervis sageli halveneb. Eesti paistis selles osas päris hästi silma, kuna haigekassa on määranud ooteajad, millest raviasusutused ka kinni üritavad hoida. Vaba valiku osas oli aga meie tulemus väga halb, mis tähendab, et inimesed ei saa sellist teenust, mida vajaks või tahaks.

Patsientide aja austamises oli vaid kuues riigis tulemus suurepärane. Eesti paistis negatiivselt silma registreerimise katkestamiste osas vastuvõtule. Patsientide esindusühingu infojuhi Anne Veskimeistri sõnul on see seotud pikkade ravijärjekordaega.

Vaba valiku põhimõtet rikutakse teiste hulgas ka Eestis. Osa teenuseid on saadaval vaid teatud haiglates ja vaba konkurents ei tööta. On teenuseid, mida saavad vaid väljavalitud.

Füüsiline ligipääs tervishoiule on nii Euroopas kui Eestis olemas. Ligipääsuga ravile on aga teine lugu - siin on tulemus nõrk ja diskrimineerimine suur. Ligipääs harukordsele ravile oli Eestis samas suhteliselt hea.

Õigus informatsioonile oli uuringu järgi vaid neljas riigis tasemel. Samas oli ravidokumentide kättesaadavus Eestis hästi kaetud ja polnud ka kaebusi rikkumistest.

Uuring näitas sedagi, et haiglates puudub harjumus kaasata patsiente, nendega konsulteerida. Seda saaks Eestis kindlasti paremini teha. Paljudes haiglates patsientide organisatsioonidega ei arvestata. Vaja oleks haiglate ja patsiendite ühiseid algatusi kvaliteedi kontrollimehhanismide loomiseks.

Murettekitavate ilmingute hulgas mainiti teenuste pingerea puudumist kvaliteedi järgi ja sedagi, et seadus ei kaitse inimest, kes teatab kõrvalekalletest. Veskimeistri sõnul ootavad patsiendid enamasti lihtsalt vabandust.

Väga hea tulemuse sai Eesti innovatsiooni osas. Samas andis vaba valik meile vaid 30 palli sajast. Kokkuvõttes saime 74 punkti sajast, mida võib patsientide esindusühingu hinnangul pidada heaks. See näitab, et paljud patsiendiõigused on meil siiski kaitstud.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles