Soomlased joovad vähem, aga tihemini

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Kuigi Soome elanike aastas tarbitav alkoholikogus on vähenenud, joovad põhjanaabrid ikkagi tunduvalt sagedamini lihtsalt purju jäämise eesmärgil kui näiteks prantslased.

Üldjoontes on alkoholi joomine kõigis vanusegruppides siiski vähenenud ja kuigi purju jäärmise eesmärgil joomine on väga levinud, esineb ka seda iga aastaga veidi vähem, kirjutab Yle.fi.

Küll on aga kasvanud nende hulk, kes vähemalt kaks korda nädalas alkoholi joovad.

Mullu tarbiti Soomes absoluutset alkoholi umbes 10 liitrit inimese kohta, leiti Soome Akadeemia sponsoreeritud uuringus. Vanusegruppide lõikes märgiti, et 1940., 1950. ja 1960. aastatel sündinud soomlased joovad korraga vähem, kuid sagedamini, noorte hulgas pole aga ühtseid käitumisjooni võimalik välja tuua.

«On nii neid, kes üldse ei joo, kui väga suuri alkoholitarbijaid,» ütles professor Jussi Kauhanen. «Noori ei saa enam ühtse grupina vaadata, nagu see võib-olla 1970. aastatel oli.»

Asjaolu, et soomlased joovad sagedamini, kuid korraga vähem, peavad uurijad Soome alkoholikultuuri euroopastumise tunnuseks. Kauhaneni sõnul tähendab see kahe erineva kultuuri teineteisele lähenemist.

«Kangete jookide tarbimise üldnäitajad on Prantsusmaal enam-vähem samad, mis Soomes, aga meil on sagedamini ikka veel eesmärgiks purju jääda,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles