Terviseamet hindab massilise mürgistuse juhtumise tõenäosuse suureks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metanool.
Metanool. Foto: SCANPIX

Terviseametis sel nädalal valminud massilise mürgistuse hädaolukorra riskianalüüs hindab mürgistuse juhtumise tõenäosuse suureks ning tagajärgi rasketeks.

Hädaolukorda põhjustavad ohud on analüüsi kohaselt jätkuvalt suur sala-alkoholi tarvitamine, mille põhjusteks omakorda on kõrge alkoholi aktsiis, mille tõttu on legaalne alkohol kaks kuni kolm korda kallim kui illegaalne, samuti narkomaanide arvu suurenemine ja tõusev trend odavate sünteetiliste narkootikumide tarvitamisele.

Samuti on võimalik oht inimeste võimalik koondumine sektidesse, kus mingil põhjusel on võimalik kollektiivne enesetapp.

Praktiliselt on Eestis olnud üks massilise mürgistuse juhtum 2001. aastal Pärnumaal, kus teadlikult levitatud metanooli sisaldavat jooki tarbiti mitteteadlikult ning selle tagajärjel suri 67 inimest.

Tõenäosus sarnase põhjusega juhtumi kordumisele on analüüsi koostajate hinnangul suur, mida näitasid 2006. aastal Loksal toimunud mürgituste juhtumid.

Eesti kohtuarstliku ekspertiisibüroo statistika annab surrogaatalkoholimürgistuse tagajärjel surnud inimeste arvuks 2009. aastal 18 hukkunut ja 2010. aastal 10 hukkunut, psühhoaktiivsete ainete ja narkootikumide poolt põhjustatud surmajuhtumite arvuks 2009. aastal 140 hukkunut ja 2010. aastal 104 hukkunut.

Eesti haigekassa statistika annab alkoholi ja surrogaatalkoholist põhjustatud esmaste haigestumusjuhtumite arvuks 2009. aastal 578 inimest, psühhotroopsete ja narkootikumide tarvitamise tõttu vajas arstiabi 150 inimest. 2010. aasta kohta andmed puuduvad.

Eestis on massiliste mürgistuste peamisteks võimalikeks põhjusteks salaalkoholi tarvitamine ja uued sünteetilised narkootikumid. Sektides sooritatavate kollektiivsete suitsiidide võimalus on minimaalne, kuna eestlaste seas pole märgata koondumist sektidesse.

Analüüsi koostajate hinnangul tuleb kindlasti arvestada ka terroristlike aktidega ning nendega kaasneva massilise mürgistusega.

Hädaolukorra ennetamiseks tuleb analüüsi kohaselt tõhuistada võitlust narkokuritegevusega ning alkoholismiga, Samuti tuleb tõsta elanikkonna teadlikkust võimalike mürgistuste osas.

Terviseamet näeb võimalike tegevustena ette õppusi kiirabi ja haiglate valmisoleku suurendamiseks ning mürgistusteabekeskuse töölerakendamist igapäevaselt ja ööpäevaringselt.

Samuti oleks analüüsi koostajate hinnangul lisaks muudele meetmetele tarvis luua hädaolukoora tarbeks süsteem ja seadusandlus, mille alusel suunata meditsiinipersonali ühest haiglast teise, tagamaks neile kõik garantiid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles