7. klassi tüdruk: suitsetamine oli nuhtluseks kaelas

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suitsetamine on täielik nuhtlus – see võtab nii palju raha ja rikub tervist, leiab Pärnus seitsmendas klassis õppiv neiu, kes otsustas pärast kümmet kuud suitsetamist selle pahe maha jätta.

Triinu (nimi muudetud) tee suitsuni kulges üsna tavapärast rada pidi. Sõbrad tõmbasid suitsu ja neile tundus see tegevus meeldivat. «Alguses mõtlesin, et proovin, aga siis tundus, et ei saa ilma selleta enam. Kui sõbrad suitsu tegid, siis küsisin kohe endale ka,» meenutab tüdruk Postimees.ee'le.

Esialgu suitsetas ta harva, aga juba õige pea hakkas ta tegema viis-kuus suitsu päevas.

Kuigi neiul on täisealiseks saamiseni veel mitu aastat aega, ei osutunud suitsude hankimine probleemiks. «Lasin suvalistel inimestel osta suitsu,» rääkis tüdruk. Enamasti aitasid «hädast välja» äsja täisealiseks saanud noormehed, kes ei teinud alaealisele neiule suitsu ostmisest numbrit. «Naised ei oleks ostnud, aga nende käest ma ei küsinud ka,» lisas Triin.

Suitsetamise maha jätmise mõtted ringlesid neiu peas mitmel korral. «Vahepeal üritasin maha jätta, aga siis tuli üks poolik pakk suitsu välja ja tegin selle ära.»

Kõige jõulisema tõuke suitsust loobumiseks andsid politseinikud, kes käisid koolis rääkimas suitsetamise kahjulikkusest ning näitasid muu hulgas fotosid suitsust kahjustada saanud kopsudest.

Praegu on Triin kindel, et enam temast suitsetajat ei saa. Kuigi sõprade seas on ta ainus, kes on suitsetamisest loobunud, on sõbrad toetavad ja keegi sigaretiga õrritama ei tule.

«Kui ma noorem olin, oli see inimene lahe, kes suitsetas. Aga nüüd oleme sõpradega vanemaks saanud ja suitsetamine on nuhtluseks kaelas,» on Triin kindel. «Raha selle peale läheb meeletult ja tervis saab ka rikutud. Suitsetamine on mõttetu.»

Vastavalt kooliõpilaste tervisekäitumise uuringule (2009-2010) on suitsetajaid 13-aastaste poiste seas 16,4 protsenti ja tüdrukute seas 10,6 protsenti. 15-aastaste noorte seas on protsendid vastavalt juba 28,4 ja 23,9 protsenti. Enam kui kolmandik kooliõpilastest on esimest korda sigaretti proovinud juba enne kümnendat eluaastat. Järgmisel teisipäeval, 31. mail tähistatakse maailmas tubakavaba päeva.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles