Pevkur HIVga võitlemisest: «Money, money, money…»

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanno Pevkur.
Hanno Pevkur. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Sotsiaalminister Hanno Pevkur võttis Tallinnas alanud rahvusvahelise HIV-teemalise konverentsi esimese osa kokku sõnadega «Money, money, money…».

Väljaütlemisega pidas minister silmas seda, et kuigi erinevatel organisatsioonidel on mitmeid muljetavaldavaid tegevuskavasid ja plaane, kuidas HIVga senisest tulemuslikumalt võidelda, on nende elluviimiseks vaja raha. Raha on aga majanduskriisi tingimustes keeruline leida.

«Kui pole raha, on nende plaanide elluviimine keeruline. Meil on vaja jätkusuutlikku rahastust ja tugevaid tervishoiusüsteeme,» lausus Pevkur. Samuti rõhutas minister poliitilise toe ja tahte vajadust.  Poliitilist tahet saab ministri sõnade järgi aga suunata ja survestada avalikkus.

Konverentsil Eesti kohta tehtud märkuste kommentaariks ütles minister, et olla HIV levimuselt esikohal pole sugugi meeldiv, kuid samas näitab see meie statistika head taset ehk nakatunuid registreeritakse Eestis «rootsi kvaliteedi ja saksa täpsusega».

Ka konverentsi avanud president Toomas Hendrik Ilves tõi välja, et eestlased ei peaks kõrge HIV-levimuse pärast masendusse langema. «Ehk räägib see karm tõde pigem sellest, et Eestis on suudetud viirusekandjaid ja haigestunuid päris tulemuslikult registreerida,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles