Risti pandud käed aitavad valu vaigistada

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käed.
Käed. Foto: SCANPIX

Käte risti asetamine ajab aju segadusse ning häirib valuaistingu tekkimist.


Ajakirjas Pain ilmunud uurimuses kirjeldasid Londoni närviteadlased nähtust, kus üle keha kesktelje risti asetatud käed aitasid valu leevendada, vahendas Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Katsete jooksul tekitasid uurijad vabatahtlike katsealuste kätel laseri abil lühiajalisi valuaistinguid. Valu tekitamist korrati, kui katsealuste käed olid ristatud. Katseisikud hindasid oma valutundlikkuse muutumist, samuti uurisid teadlased nende ajus toimuvat elektroentsefalograafia (EEG) abil.

Risti asetatud käte puhul hindasid inimesed oma valuläve kõrgemaks ning seda kinnitasid ka aju elektroentsefalogrammid.

«Inimene hakkab tavaliselt haiget saanud kohta hõõruma, kuid võib-olla aitaks ka käte risti asetamine,» oletas uurimuse autor Giandomenico Iannetti, kes soovib aidata kroonilise valu all kannatajaid.

Iannetti selgituste kohaselt kujutab aju kehasse puutuvat ja kehavälist erinevalt, kuid seda infot töödeldakse koos. Kui käed on risti, satub aju hämmingusse, info kasutamine muutub raskemaks, ning välistele stiimulitele ei vastata enam nii nagu varem, sellest ka nõrgenenud valutunne.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles