Kiirtest diagnoosib depressiooni vereproovi põhjal

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani teadlased töötasid välja kiirtesti, mis diagnoosib depressiooni vereproovi põhjal.
Jaapani teadlased töötasid välja kiirtesti, mis diagnoosib depressiooni vereproovi põhjal. Foto: SCANPIX

Jaapani teadlased on välja töötanud kiirtesti, mis kasutab depressiooni indikaatorina veres fosforhappe taset.


Tokyos asuva Keio ülikooli teadlaste meetod põhineb biotehnoloogiafirma Human Metabolome Technologies uuringul, milles leiti seos fosforhappe ja depressiooni vahel, kirjutas Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Nimelt leidub depressiooni põdevate patsientide veres vähem etanoolamiin fosfaati. Sellel teadmisel põhinevat veretesti on patsientidel depressiooni diagnoosimiseks kasutatud ning testi edukus on olnud 82 protsenti.

Uut meetodit esitlesid teadlased Jaapani bioloogilise psühhiaatria seltsile Tokyos. Arstidele kasutatav test peaks olema turul kahe aasta pärast.

See pole esimene katse püüda vere põhjal depressiooni diagnoosida, palju selliseid lahendusi on ka arendusfaasis. Enamik teste põhineb valgete vereliblede DNA analüüsile ning nende puuduseks on ajamahukus. Jaapanlased lubavad, et nende meetod nõuab aega kõigest mõne minuti.

Depressiooni diagnoosimise täpsemaks muutmise probleemiga tegeles oma doktoritöös ka Tartu Ülikooli kliinikumi psühhiaater Triin Eller, kes uuris, kas on võimalik leida bioloogilisi markereid, mis võimaldavad öelda, kas inimene põeb depressiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles