Meestele mõeldud beebipillidele sammuke lähemal

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased jõudsid meestele mõeldud beebipillide väljatöötamisega sammukese edasi.
Teadlased jõudsid meestele mõeldud beebipillide väljatöötamisega sammukese edasi. Foto: SCANPIX

Retinoolhappe retseptori blokaatori katsetamine andis paljulubavaid tulemusi– isased hiired ei tootnud enam seemnerakke, kuid pärast ravimi manustamise lõppu muutusid loomad uuesti viljakaks.


Meeste ja naiste sugurakud on väga erinevad. Ovulatsiooni pidurdavad hormoontabletid on ravimiturul juba aastaid, kuid meeste viljakuse pidurdamiseks mõeldud vahendite väljatöötamine käib üle kivide ja kändude. Seemnerakkude pidevat tootmist ei saa steroidhormoonidega ohjata, sest see langetab sugutungi ja suurendab südame-veresoonkonna haiguste riski, vahendas Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Juba sadakond aasta on teada, et A-vitamiini puudus tekitab isastel imetajatel viljatust ning retinoidiretseptoritega manipuleerimine mõjutab seemnerakkude tekkimist. Columbia ülikooli teadlased katsetasid ühe retseptori blokeerimist laborihiirtel. Juba väikese koguse aine lühiajaline manustamine tekitas isastel närilistel viljatuse. Kui ravimi manustamine lõpetati, taastus hiirte viljakus ruttu.

«Me ei täheldanud mingeid kõrvalmõjusid, närilistest katsealused olid terved ja tegid rõõmsalt sugu edasi,» ütles uurimisrühma liige Debra Wolgemuth.

Uudsel meetodil on mitmeid eeliseid – ainet saab manustada tableti kujul, vältides tüütut süstimist, samuti mõjub see kiiresti ja väikestes kogustes. Apteegist meestepille lähiajal veel nõuda ei saa. Teadlased peavad preparaadi töökindlust ja kõrvaltoimete täielikku puudumist tõestama pikka aega kestvate katsetega. Uurimus ilmus ajakirjas Endocrinology.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles