Saksa farmi kolibakterite testid olid negatiivsed

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolibakterikultuur
Kolibakterikultuur Foto: SCANPIX

Esimesed testid Põhja-Saksamaa kolibakteri puhangu põhjustamises kahtlustatavast farmist olid negatiivsed, vahendab BBC.

40 farmist võetud näidisest olid 23 negatiivsed.« Testid jätkuvad,» kinnitas Alam-Saksimaa põllumajandusministeerium.  Testijate sõnutsi on haiguspuhangu tekkepõhjuse väljaselgitamine raske, sest puhangu algusest on juba möödas nädalaid.

Puhangu epitsentrist Hamburgist 100 km lõunas Uelzenis asuvat farmi nimetati 22 inimelu võtnud võimaliku kolibakteri leviku süüdlasena pühapäeval. Varem olid Saksamaa ametnikud tõenäolise põhjusena välja toonud Hispaania kurgid.

Enam kui 12 riigis on haigestunud 2200 inimest ning väljaspool Saksamaad on haigusjuhud seotud Saksamaale reisimisega.

Uelzeni farm varustab toorainega restorane ning turge Hamburgis ning teistes Saksa linnades.

Kahtlustuste kohaselt olid puhangu põhjuseks farmi idandatud oad, kuid BBC andmetel on kahtlusalustes seas ka soja ja hernes, samuti ei soovitata süüa brokkolit, küüslauku ja redist. Samuti on kahtluse all kurgid ja tomatid.

Venemaa peasanitaararst Gennadi Oništšenko kinnitas Venemaa ajalehele, et ei usu Saksamaa uut versiooni surmava kolibakteri põhjustest  ning nendib, et olukord on tõsine.

Tema sõnutsi on hea, et uued versioonid üles kerkivad, kuid on arusaamatu, kuidas üks farm võis nii tõsise haiguspuhangu põhjustada. «Jutt käib epideemiast,» lisas ta, tuletades meelde, et Saksa teadlaste  ning WHO kinnitusel on tegemist bakteri uue tüvega, mis kiiresti muteerub.

Oništšenko tõdes, et tegemist on düsenteeria  väga raske vormiga, mis kandub inimeselt inimesele ega allu antibiootikumidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles