Novaator: uus kolibakter nakatab peamiselt naisi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nakatumise vältimiseks tuleb käsi pesta.
Nakatumise vältimiseks tuleb käsi pesta. Foto: SCANPIX

Uus agressiivne kolibakter on antibiootikumide suhtes resistentne ning nakatab peamiselt täiskasvanud naisi, kirjutab TÜ teadusportaal Novaator.

Praegune kolibakteripuhang on erakordne, sest nakatujateks on täiskasvanud. Sellise levikumustri põhjus pole teada. Võimalik, et konkreetne tüvi ei nakatagi lapsi.

Samuti ei saa välistada, et mikroob levib toiduainetega, mida lapsed meelsasti ei söö. Lisaks on nakatujate hulgas tavatult suur hulk naisi, ka selle iseärasuse põhjuseid ei tea keegi.

Maikuust saati Euroopat ärevil hoidev Põhja-Saksamaalt alguse saanud kolibakteripuhang. Escherichia coli ehk soolekepike on imetajate ja teiste püsisoojaste loomade soolestikus elutsev tavaline, enamasti kahjutu mikroob.

Mõned selle bakteri tüved on siiski tuntud ägedate haigusnähtude, peamiselt kõhulahtisuse, haavainfektsioonide ja kuseteede põletike tekitajatena.

Kolibakterite poolt tekitatud seedesüsteemi haigused on harvad, kuid siiski mitte üliharuldased. Näiteks sooleepiteeli hävitava kolibakteri nakkust tuvastatakse Saksamaal keskmiselt tuhat korda aastas. Eestis diagnoositi läinud aastal terviseameti andmetel viis juhtu.

Tavapäraselt saadakse kõhtu vaevav kolibakterinakkus mikroobidega saastunud toiduainetega ning riskirühma kuuluvad immuunsuspuudulikkuse all kannatajad, imikud ning vanurid.

Bakter on antibiootikumidele resistentne. Veel hullem, kui kasutada mikroobide rakuseina lõhkuvaid ravimeid, vabaneb inimese kehasse veel rohkem mürgiseid aineid.

Nii saavadki arstid korraldada vaid toetavat ravi: leevendada vedelikupuudust, vajadusel teha vereülekandeid ja neerukahjustuse ilmnemisel verd dialüüsida, et seda jääkainetest puhastada.

Ei saa välistada, et mikroob suudab levida ühelt inimeselt teisele, kuid seni pole sarnasest nakatumisest märke olnud. Seega pole õnneks tegemist ülinakkava superbakteriga, vaid saastunud toidu abil leviva võimsa haigustekitajaga.

Nakkusallikana on süüdistatud küll Hispaania kurke, küll Saksamaa idusid, kuid praeguse seisuga pole bakterite päritolu kindlaks tehtud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles