Reisile võiks kaasa pakkida ravimipauna

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apteek1 Aia apteegi juhataja Liia Saava pakib kohvrisse reisil või puhkusel vajaminevaid ravimeid.
Apteek1 Aia apteegi juhataja Liia Saava pakib kohvrisse reisil või puhkusel vajaminevaid ravimeid. Foto: Edmond Mäll

Puhkusereisiks, olgu see siis kodu- või välismaal, tasuks kaasa pakkida ka hädavajalikke arstimeid sisaldav ravimipaun, soovitab apteeker Liia Saava.
 

Hädasid, mis võivad reisil tabada, on üsna palju – päikesepõletusest allergiani välja. Kõikidele nendele ohtudele mõeldes pani Apteek1 ketti kuuluva Aia apteegi juhataja Liia Saava kokku lausa terve kohvritäie plaastreid, kreeme, geele ja tablette. Samas möönis ta, et igaüks ilmselt niisugust kohvritäit reisile kaasa ei võta ja seda pole tegelikult tarviski.

Palavik ja valu

«Kõige rohkem toob inimesi apteeki valu ja seega võiks puhkusel kaasas olla üks valu leevendav ja palavikku alandav vahend,» ütles Saava. Ta märkis veel, et valu ei pea kannatama ja isegi need inimesed, kes on üldiselt ravimite tarvitamise vastu, võiksid vajadusel ikkagi tableti sisse võtta.

Haavad
Suvistel reisidel on sageli probleemiks ka haavad, marrastused ja uute kingade kandmisest tekkinud villid. Nendeks puhkudeks tuleb varuda mõni desinfitseeriv vahend ja plaastreid.

Päikesepõletus

Päikesekaitseks on olemas hulgaliselt erineva kaitsefaktoriga kreeme, ihupiimasid ja pihusteid. Väikelastele on samuti omad spetsiaalsed vahendid. «Kui on tegemist väikelastega, peaks valima kindlasti väikelastele mõeldud päikesekaitsetoote,» sõnas Saava. Kui päikesepõletus on juba tekkinud, leiab abi päevitusjärgseks kasutamiseks mõeldud kreemidest või siis näiteks aaloe geelist.

Turses jalad

«Kindlasti on igaüks tundnud, et sooja ilmaga jalad justkui paisuvad ega mahu enam kinga ära. Põhjus on selles, et käiakse palju jalgsi, samuti võib selline probleem tekkida lennukisõidul,» rääkis Saava. Jalgade tursumise vastu aitavad hepariini sisaldavad geelid.

Nihestused-nikastused

Suvel sportides ja matkates tuleb ette ka liigesenihestusi, nikastusi ja venitusi. Nende puhul aitavad valu vaigistavad ja põletikku vähendavad geelid ja salvid. Uue tootena on apteekides valuplaastrid, mida kantakse haigel kohal 12 tundi. Saava kommentaari järgi peaks valu kogu päevaks kontrolli all olema. Omal kohal on niisuguste hädade korral ka jahutavad jäägeelid või pihustid ja seespidiselt tarvitatavad valuleevendajad.

Allergia
Kevadsuvisel perioodil on sagedasemaks probleemiks ka allergia, mille põhjuseks on õietolmu, putukahammustuste ja taimemahladega kokkupuutumine. Apteekides on allergiavastaseid preparaate müügil mitmeid ja neid sobib kasutada nii lastel kui täiskasvanutel.

Putukahammustused

Putukatõrje puhul tuleb aga kindlasti uurida, kas vahend sobib lastele. «Seda peaks alati kas pakendilt ise lugema või küsima apteekrilt,» ütles Saava. Samas tõi ta välja, et putukatõrjevahendite koostis on viimasel ajal muutunud. «Mõni aeg tagasi olid vahendid, mida tohtis panna ainult üle 3-aastastele lastele. Nüüd on ka aastastele lastele eraldi sääsetõrje olemas,» märkis ta.

Kõhuhädad

Kõhuhädad on kõige sagedasemad välisreisidel, kus maitstakse eksootilisi sööke ja juuakse kohalikku vett. Saava loetles abivahenditena seedeensüümid, kõhupuhitust leevendavad preparaadid ja piimhappebakterid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles