Perearsti juurde pääseb ka suvepuhkuste ajal

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anneli Talvik
Anneli Talvik Foto: Erakogu

Ehkki perearstidel pole ka sel suvel puhkuste ajaks asendusarste kusagilt võtta, teevad nad kõik, et patsiendid tervisemure korral vastuvõtule pääseksid.
 

Perearstide seltsi juhatuse liige ja perearstikeskuse Sinu Arst juhataja Anneli Talvik ütles, et ehkki asendusperearstidest on palju räägitud, pole süsteem siiani tööle hakanud ja tohtrid peavad üksteise asendamisega ise hakkama saama.

«Praegu töötab asi põhimõttel, et kolleeg peseb ­kolleegi kätt ja need, kes parasjagu tööl, asendavad puhkajaid nendegi praksises,» selgitas Talvik. «See tähendab, et nad töötavad topeltkoormusega – oma higi ja vere hinnaga.»

Talviku sõnul peaksid kõik tohtrid kolm-neli nädalat järjest puhata saama. Sellest põhimõttest kinnipidamist jälgib ta oma keskuses nii arstide kui õdede puhul, sest leiab, et vähemaga ei puhka inimene ennast välja. Seda enam, et pärast puhkust tuleb meedikuil enamasti omakorda kolleege asendada ja töötada sisuliselt kahel kohal.

Talvikul pole infot, kui palju arstitudengeid tänavu perearstikeskustes tööd leiab, kuid nende rakendamine oleks tema hinnangul igati mõistlik.

«Olen isegi töötanud Soomes ülikoolis käimise ajal tervisekeskuses ja leian, et alates 4. kursusest on see igati aktsepteeritav ja mõlemale poolele kasulik võimalus,» sõnas ta.

Kui grupipraksises on tohtritel üksteise asendamist kergem korraldada, siis üksikpraksises on asi keerulisem. Samas on väikestes maakohtades inimesed arusaajad ja suhtuvad mõistlikult, kui tohter võtab vastu kindlatel päevadel vaid mõne tunni.

Vahel võtab arsti asemel vastu pereõde ja suvel võivad vastuvõtuajad ka lihtsalt mõnevõrra lüheneda. Kui inimestele on see teada, siis tavaliselt mingeid probleeme ei teki. «Ainukesed, kes selle pärast kisa teevad, on ametnikud, aga las nad kisavad – ega arste sellest juurde tule,» nentis Talvik.

Perearstide suvepuhkused on kodulehtedel üleval ja neist on teavitatud ka haigekassat. Näiteks perearstikeskuses Sinu Arst, mida Talvik juhib, on arsti vastuvõtt suvel endiselt neli tundi päevas, kuid keskus ise on avatud tavalise kümne tunni asemel kaheksa või üheksa tundi päevas.

Patsientidel soovitas Talvik võimalusel mitte jätta oma profülaktilist arstilkäiku juunisse-juulisse, vaid teha see kas siis kevadel ära või lükata sügisesse. Siis ei üllata tervisekeskus teda ka asendusarstiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles