Merilind: munitsipaalperearstikeskus ei täida antud lubadusi

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Munitsipaalperearstikeskus Nõmmel.
Tallinna Munitsipaalperearstikeskus Nõmmel. Foto: Liis Treimann

Nõmme linnaosa halduskogu sotsiaal- ja tervishoiukomisjoni esimehe ja perearsti Eero Merilinnu sõnul on Tallinna Munitsipaalperearstikeskus (MUPAK) jätnud täitmata mitmed antud lubadused: laupäevaseid vastuvõtte ei tehta ja õhtused on samuti lubatust lühemad.


«Need lubadused, mis munitsipaalset perearstikeskust luues välja öeldi, ei ole tänaseks täidetud,» möönis Merilind. Komisjon käis MUPAKi töökorraldusega tutvumas 1. juunil, kirjutas mu.ee.

Tallinna opositsioonis oleva Reformierakonna esindaja sõnul on esiteks jäetud täitmata lubadus hoida keskus avatuna kella kaheksast hommikul kaheksani õhtul. «Reaalselt toimus vastuvõtt kella kuueni, kuid komisjonile anti teada ka juhtumist, kus MUPAK-i erakorraline patsient ei pääsenud oma perearsti juurde kell viis,» ütles Merilind. Patsiendi perearst oli samal ajal koduvisiidil ning haigele pidi abi andma samas majas tegutseva teise perearstikeskuse perearst.

Teiseks on Merilinnu sõnul täitmata lubadus hoida keskus avatuna patsientidele ka laupäeviti ning teha soovijatele üle terve Tallinna linna tasuta koduvisiite. Lisaks on komisjoni hinnangul keskuse ruumid kitsavõitu ja pole funktsionaalsed. «Sisustuse ja inventari juures torkas silma, et ilmselt polnud ruumide sisustaja kursis perearsti töö sisu ja vajadustega,» lisas ta.

Merilind selgitas, et komisjonile torkas silma ka eraldi registratuur MUPAKi jaoks, mis on tohtri arvates linnakodaniku raha raiskamine. «Kulude optimeerimiseks võiks vastuvõtule aja kinni panemine käia läbi Lääne-Tallinna keskhaigla registratuuri,» leidis ta.

Komisjoni häiris seegi, et koduvisiitidel käiakse taksoga ja kahe perearsti kohta on keskuses täiskohaga palgal administraator, kelle tasu tuleb maksumaksja taskust. «Muidugi, sellise väikese perearstikeskuse peale on neil ka vägev nõukogu – kolm nõukogu liiget kahe perearsti kohta,» nentis Merilind.

Tema sõnul on rahulolematus munitsipaalperearstikeskusega sellevõrra suurem, et Tallinna linn lõpetas juba mullu ülejäänud pealinna perearstide toetamise ja kulutas raha vaid ühe keskuse rajamiseks ja töös hoidmiseks. Tallinna linnavalitsus eraldas eelnevatel aastatel kuus miljonit krooni linnas tegutsevate perearstide toetuseks.

Merilind lisas, et kui MUPAK pole sügiseks oma töökorraldust lubadustele vastavaks viinud ning ei suuda tagada patsientide teenindamist vastavalt esmatasandi arstiabi nõuetele, siis teeb komisjon ettepaneku teemat arutada Tallinna linnavolikogu istungil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles