Munitsipaalperearstikeskuse juhataja: me pakume kvaliteetset arstiabi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Munitsipaalperearstikeskuse juhataja Eve Karmo.
Tallinna Munitsipaalperearstikeskuse juhataja Eve Karmo. Foto: Priit Simson

Vanasti öeldi, et kus viga näed laita, seal tule ja aita, möönis Tallinna Munitsipaalperearstikeskuse juhataja Eve Karmo.


Nõmme linnaosa halduskogu sotsiaal- ja tervishoiukomisjon lahkus Tallinna Munitsipaalperearstikeskusest naeratavate nägude ja heade soovide saatel. Hinge jäi tunne, et ükskord ometi on tervishoid poliitikast kõrgemale seatud ja ka oponendid soovivad, et uus keskus edukalt käivituks, vahendas mu.ee.

Dr Eero Merilinnu hinnang munitsipaalperearstikeskusele teeb mind nõutuks ja kurvaks. Ei tahaks hakata küll meie olemasolu õigustama, aga paraku ei jää ka muud üle.

Meie keskus avas patsientidele uksed 2. mail. Meil on tõesti praegu tööl kaks arsti, üks nimistuga ja teine nimistut komplekteerimas, käimas on konkurss uute perearstide leidmiseks. Seda, miks meil arste hetkel rohkem ei ole, teab dr Merilind minust oluliselt paremini, seepärast ei hakka ma ka seda pikemalt selgitama.

Meie keskus on avatud samadel aegadel, kui Nõmme Tervisekeskus. Juhtum, millele dr Merilind tähelepanu juhib, kui meie keskuse suurele häbiplekile ja patsiendi abita jätmisele, näitab pigem, kuidas teised siin majas tegutsevad perearstid meisse suhtuvad.

Intsident toimus meie viiendal tööpäeval ja patsient oli end vastuvõtule registreerinud eelmiseks päevaks. Kuna patsiendil on alati õigus, ei saatnud me teda haige lapsega ära, vaid lahendasime olukorra ja see näitab, et siin majas töötavad perearstid on meile head ja abivalmis kolleegid.

Ka meie arstid on selle pooleteise kuu jooksul, mis me tegutsenud oleme, teiste nimistute patsiente aidanud, selles pole midagi ebanormaalset ega reklaamimist väärivat. Küll aga on kurb tõsiasi see, et suurem osa meie null-nimistusse registreerunud patsientidest on arsti vahetanud seetõttu, et nad on liiga haiged – nende endine perearst pole aastate jooksul leidnud vajadust või soovi patsienti kodus külastada, rääkimata elementaarsete uuringute tegemisest.

Teine täitmata lubadus: laupäeviti keskuse avatuna hoidmine.

Rõhutan veelkord – Nõmme Tervisekeskus on laupäeviti suletud. Laupäevased vastuvõtud on meil plaanis sügisest, aga see eeldab ka kogu maja avatuna hoidmist. Üle linna soovijatele laupäevaste koduvisiitide tegemine on väga huvitav mõte. Kas Dr Merilind eeldab, et meie perearstid peaksid asendama kiirabi? See ei ole küll päris arukas mõte. Oma nimistu patsientidele teevad meie arstid koduvisiite vajadusel, mitte «patsiendi soovil».

Ruumidest. Meie käsutuses on kaks arstikabinetti, protseduuride tuba ja ilma kraanikausita kabinet, millest tegime registratuuri. Kahe nimistu teenindamiseks on see piisav ja normatiividele vastav. Kaalusime ka võimalust kasutada Lääne-Tallinna keskhaigla registratuuri töökohta, aga läbi haigla registratuuri, nagu dr Merilind soovitab, ei ole see kahjuks võimalik andmekaitse reeglite tõttu, ka ei tuleks see odavam kui oma klienditeenindaja, kellel lisaks registratuuri tööle on ka hulk muid kohustusi.

Huvitav on lugeda, et komisjoni «häiris seegi, et koduvisiitidel käiakse taksoga». Enamik perearste omab oma keskuse liisitavat sõiduautot, mis on muidugi palju mugavam kui takso, aga ka oluliselt kulukam. Meie «vägev kolme-liikmeline nõukogu» abistab meid tõesti ja seda väga vägeva tasu ehk meie tänu eest.

Kokkuvõtteks: munitsipaalperearstikeskus pakub igati kvaliteetset ja nõuetele vastavat esmatasandi arstiabi, me hoolime oma patsientidest, meil on tore meeskond. Kolm neljast kõrge komisjoni liikmest, kes meie keskust külastasid, said aru meie probleemidest ning soovisid meile jõudu ja edu. Oleksin oodanud ka hea kolleegi dr Merilinnu poolt häid soovitusi, kuidas keskuse tööd paremini korraldada, aga ehk on tõesti kõige õpetlikum läbi ajakirjanduse suhtlemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles