Haljasalad aitavad linnalastel normaalkaalus püsida

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haljasalad meelitavad linnalapsi õue mängima, tuues kasu nende tervisele
Haljasalad meelitavad linnalapsi õue mängima, tuues kasu nende tervisele Foto: AFP / Scanpix

USAs läbi viidud uuringust selgus, et kesklinna haljasalade rajamine aitab lastel normaalkaalus püsida.

Uurimisrühma kuulunud pediaatriaprofessor Gilbert C. Liu Inidiana ülikoolist ütles, et ka varasemad uuringud on näidanud, et tihedalt asustatud linnades on kõige vähem ülekaalulisi lapsi neis piirkondades, kus leidub palju rohelust, vahendab Healthday.

Seekord uurisid teadlased enam kui kahe aasta jooksul 3800 kesklinnas elavat last, kelle vanus jäi vahemikku 3-18 aastat. Selgus, et mida rohelisem oli laste koduümbrus, seda väiksem oli nende kehamassiindeks, kusjuures seos ilmnes igas vanuses ja mõlemast soost laste puhul.

Uurijad põhjendavad oma avastust sellega, et puud ja muu haljastus muudavad ümbruse kaunimaks, vähendavad õhusaastet ja hoiavad suvel jahedust, meelitades lapsi välja mängima, jalutama ja jooksma.

Normaalkaalus lapsi ei ohusta liigsest kehakaalust tulenevad tervisehädad nagu teise tüübi diabeet, astma või hüpertoonia.

«Laste jaoks võrdub füüsiline aktiivsus aktiivse mänguga ning see toimub enamasti õues,» sõnas professor Liu. «Peame neid õue mängima minema julgustama. Mulle meeldib idee, et saame linnamaastiku planeerimise kaudu tervist edendada.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles